La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb diverses actuacions de l'escola Joan Maragall de Sant Andreu de la Barca.
La persona interessada es queixa del tracte de la professora d'anglès amb una de les seves filles, que es produeix des de fa tres anys. En aquest sentit, exposa que la professora humilia i ridiculitza els infants amb més dificultats davant la resta de companys, i que es va queixar en diverses ocasions d'aquesta situació a la direcció del centre.
La persona interessada també relata un enfrontament verbal amb aquesta docent, que va acabar amb una denúncia judicial de la mestra cap a la persona interessada.
D'altra banda, exposa que el seu ex marit i pare de l'alumna va poder concertar una entrevista amb la direcció del centre, però amb la condició que no hi assistís la promotora de la queixa. La promotora manifesta el desacord amb aquesta decisió del centre, ja que ella també té la custòdia de l'alumna.
En l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament, s'assenyala que la Inspecció d'Ensenyament s'ha entrevistat amb la direcció del centre i amb la docent afectada sobre el tracte donat a l'alumna, els qual neguen un tracte vexatori.
També s'informa que davant el neguit de la mare i el desig de canviar les filles de centre escolar, la Inspecció s'ha posat en contacte amb la persona interessada per indicar-li que parlaria de nou amb la direcció del centre i la mestra i que, si volia, s'intentaria un canvi d'escola.
En vista d'aquesta informació, el Síndic considera que caldria ampliar les actuacions de comprovació en relació amb el tracte de la mestra d'anglès envers els seus alumnes en general i, en particular, envers la filla de la persona interessada.
D'altra banda, la situació de conflicte existent entre la persona interessada i l'escola no exclou el deure d'assegurar un tracte pedagògic adequat a l'alumnat, i de comprovar les queixes en què es pugui plantejar una eventual vulneració de drets o simplement un tracte poc adequat.
Des d'aquesta perspectiva, i atesa l'existència de denúncies en seu judicial, la comprovació únicament per mitjà de la consulta a una de les parts afectades, l'escola, no resulta suficient per aclarir si les actuacions que la mare de la menor atribueix a la mestra d'anglès poden ser eventualment certes.
En aquest sentit caldria trobar la manera d'escoltar també l'alumna i la resta de companys, principals afectats, per conèixer el clima del grup, i comprovar l'existència de queixes o preocupacions similars d'altres famílies.
En aquest sentit, el Síndic recorda al Departament d'Ensenyament que la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets dels infants reconeix el dret dels infants a ser escoltats en les qüestions que els afectin, també en les decisions de l'Administració, i que a quest dret forma part del nostre ordenament. D'altra banda, la Llei d'educació de Catalunya reconeix el dret a l'alumnat a rebre una educació que n'estimuli les capacitats, en tingui en compte el ritme d'aprenentatge i n'incentivi i en valori l'esforç i el rendiment. Al seu torn, el Decret 279/2006, de 4 de juliol, sobre drets i deures de l'alumnat, reconeix a l'alumnat el dret a la dignitat i a un ambient convivencial que fomenti el respecte i la solidaritat entre els companys, i l'article 3 del mateix decret atribueix a l'Administració educativa el deure de garantir els drets i deures de l'alumnat i la seva adequació a les finalitats de l'activitat educativa.
Per tant, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que, d'una banda, ampliï les actuacions de comprovació en relació amb la queixa de la persona interessada en el sentit exposat i que s'informi aquesta institució del resultat; i, d'altra banda, que informi del resultat de les gestions de la Inspecció en relació amb el canvi de centre i la situació actual de l'alumna.