La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el tracte que rep la seva filla a l'Escola Pia de Mataró a causa de les dificultats econòmiques que pateix la seva família.
Exposa que la família no pot pagar els rebuts de 150 euros mensuals en concepte d'escola i de la Fundació Joan Profitós, i que la seva filla ha estat exclosa de diverses activitats.
En primer lloc, en el cas que les activitats a les quals no pot accedir l'alumna siguin considerades complementàries, el Síndic recorda que l'ordenament jurídic estableix clarament el caràcter voluntari i no lectiu de les activitats complementàries (i també la voluntarietat dels serveis escolars). La Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació, i la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, preveuen la voluntarietat de la participació dels alumnes a les activitats complementàries, i que aquestes no formen part de l'horari lectiu.
Aquest ordenament també estableix el deure del Departament d'Ensenyament de regular l'establiment d'ajuts per a accedir a les activitats complementàries (i també als serveis escolars) en situacions socials o econòmiques desfavorides.
A criteri del Síndic, l'alumnat socialment desfavorit no hauria de sufragar el cost de les activitats complementàries (i tampoc dels serveis escolars) durant el curs 2011/2012.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que garanteixi que la subvenció atorgada a l'Escola Pia de Mataró s'ha adreçat a sufragar el cost de les activitats complementàries i dels serveis escolars de l'alumnat socialment desfavorit durant el curs 2011/2012, i particularment de la filla de la promotora.
En segon lloc, en el cas que el Departament d'Ensenyament no garantís la gratuïtat d'aquestes activitats per a l'alumnat socialment desfavorit, el Síndic recorda que les activitats complementàries en nombrosos centres concertats no tenen la consideració real i pràctica de ?complementària?, és a dir, de ?voluntària? i ?no lectiva?, en el sentit que no hi ha una diferenciació efectiva i clara entre l'horari lectiu i l'hora complementària.
Sobre aquest assumpte, en data 7 de maig de 2012, el Síndic va obrir una actuació d'ofici després de conèixer la situació d'alumnat escolaritzat a centres concertats que té dificultats per sufragar el cost de l'hora complementària i que, per aquest motiu, no roman a l'aula o al centre durant l'activitat.
En tercer lloc, en el cas que aquestes activitats es duguin a terme com a activitats lectives o dins de l'horari lectiu, d'acord amb el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats i el dret a la gratuïtat dels ensenyaments obligatoris i dels declarats gratuïts àmpliament reconeguts per la legislació en matèria d'educació, el Síndic considera que l'alumnat que hi participa no hauria de sufragar-ne el cost, ni el centre hauria d'exigir un pagament obligatori per a aquest concepte.
En quart lloc, respecte de les aportacions a la Fundació Joan Profitós, l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament exposa que la Inspecció educativa ha rebut queixes de famílies sobre el cobrament d'aquesta quantitat econòmica. En aquest sentit, la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix clarament que no es pot imposar l'obligació de fer aportacions a fundacions o associacions de qualsevol tipus.
En vista d'aquesta consideració, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que garanteixi el caràcter voluntari del pagament de les aportacions de les famílies a la Fundació Joan Profitós, i que així consti a la informació que el centre transmet a les famílies.
D'altra banda, la promotora de la queixa també exposava el seu desacord amb el retard a rebre material escolar que pateix la seva filla, i amb el retard en el cobrament de l'ajut de material escolar (en part, per la retenció de l'import a causa dels deutes contrets amb el centre).
En relació amb aquest assumpte, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que agilitzi el pagament dels ajuts per llibres de text per al curs 2012/2013, i prevegi mesures compensatòries per evitar que el retard, si hi és, afecti negativament el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats de l'alumnat beneficiari.
Finalment, la promotora exposava que el Departament d'Ensenyament li havia suggerit un canvi de centre. En l'informe del Departament, en canvi, s'exposa que no es té coneixement que s'hagi aconsellat aquest canvi de centre, ni tampoc que l'alumna hagi sol·licitat a l'Oficina Municipal d'Escolarització de Mataró cap canvi en el decurs de la seva escolarització.
En vista d'aquest fet, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que confirmi el centre d'escolarització durant el curs 2012/2013 de la filla de la promotora.