La persona interessada es queixa amb relació al procediment del Departament d'Acció Social i Ciutadnia (en endavant DASC) d'un reconeixement de la situació de dependència i del dret a les prestacions i als serveis vinculats iniciat, i concretament per la manca de resolució d'una reclamació contra la qualificació assignada.
La promotora explica que en data 3 d'agost de 2009 es va dictar una resolució per la qual se li reconeixia un grau I nivell 1 de dependència. En data 15 d'octubre de 2009, la persona interessada va presentar una reclamació prèvia contra aquesta resolució, mitjançant el registre de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà Sabadell-Ca N'Oriac. Fins ara, però, no ha rebut la resolució ni cap altra comunicació.
En resposta a la petició d'informació, el DASC indica que en data 26 d'abril de 2010 es va emetre la resolució corresponent, i que s'estaven elaborant les dades de capacitat econòmica necessàries per tal d'elaborar el Programa individual d'atenció (en endavant PIA) de la persona interessada.
Pel que fa al retard en la resolució d'aquesta reclamació prèvia a la via judicial, el Síndic indica que ja que han transcorregut més de set mesos des de la presentació de la reclamació.
En aquest sentit, el Síndic recorda el deure de les administracions públiques de resoldre tots els procediments administratius dins del termini màxim establert en cada cas -termini que no s'ha complert en aquest supòsit. Per això, cal esmerçar esforços per tal de procurar una resolució més àgil d'aquests procediments, que permeti també una atenció més eficient de les necessitats de les persones dependents.
D'altra banda, pel que fa al contingut de la resolució emesa el 26 d'abril de 2010, el Síndic considera que comporta una aplicació confusa sobre el procediment que s'ha de seguir en els casos de reclamació i de revisió de grau.
Així, s'assenyala que es desestima la reclamació presentada, perquè l'equip de valoració no ha constatat malalties o discapacitats "diferents de les ja valorades en la resolució recorreguda i existents en aquell moment", però en canvi s'indica que s'ha constatat un "empitjorament posterior de la situació de dependència", i d'acord amb això es modifica el nivell assignat. Amb això, s'ha reconegut a la persona interessada un grau II nivell 1, mentre que en la resolució inicial -d'agost de 2009- se li havia assignat un grau I nivell 1.
Ara bé, no s'expliciten les circumstàncies concretes que avalen aquest empitjorament posterior, ni tampoc la puntuació assignada en cadascuna de les valoracions fetes, en aplicació del barem de dependència.
Sens perjudici de la valoració tècnica, que correspon als òrgans especialitzats en la matèria, caldria considerar que aquest canvi de valoració s'hauria d'acreditar i justificar convenientment, per tal de poder entendre convenientment motivada la decisió presa. Aquest tractament és rellevant perquè té conseqüències en la data d'efectes de la resolució i, per tant, en els efectes econòmics.
Així mateix, i d'acord amb allò que el Síndic ja ha exposat al DASC en ocasions anteriors en casos similars, caldria valorar que en el supòsit que es considerés que s'ha produït una situació d'empitjorament que donaria lloc a una revisió d'ofici, s'hauria de seguir un procediment adient, mitjançant un acord d'inici del procediment, la comunicació a les persones interessades, etc. I, en coherència amb això, tampoc no resultaria ajustat a dret en aquest cas el peu de recurs, que remet directament a la interposició de demanda en via judicial, ja que aquesta via seria procedent en cas de resolució de la reclamació prèvia, però no en el cas de procediment de revisió de dependència -en el qual no s'hauria d'ometre la possibilitat d'impugnació en via administrativa.
Per tot això, el Síndic considera que s'hauria de revisar la resolució de 26 d'abril de 2009, de manera que s'estimi la reclamació presentada per la persona interessada, amb els efectes temporals corresponents, o bé s'haurien d'explicitar les circumstàncies concretes en què es fonamenta l'empitjorament de la dependència, per tal de motivar convenientment la decisió adoptada.
En qualsevol cas, aquesta revisió s'hauria de fer amb celeritat, i sense afectar la continuació del procediment pel que fa a l'elaboració del PIA de la persona interessada, per tal d'evitar-li perjudicis.
Finalment, amb relació al PIA, el DASC indica que s'estaven elaborant les dades de capacitat econòmica de l'expedient de la persona interessada, per tal d'enviar-les a l'Ajuntament de Sabadell perquè pogués elaborar-lo.
Això no obstant, segons la informació de què es disposa, a hores d'ara els serveis socials municipals no disposen encara d'aquestes dades. Per tant, tenint en compte que han transcorregut ja més de dos mesos des de la resolució de qualificació, sembla probable que es retardi també l'elaboració i aprovació d'aquest PIA.
En aquest sentit, cal incidir novament en la necessitat d'agilitar la tramitació d'aquests procediments, en totes les fases, per tal d'evitar que les persones dependents quedin desateses durant un període llarg. D'acord amb això, cal també aplicar la màxima celeritat en l'elaboració i la tramesa de les dades als serveis encarregats d'elaborar el PIA a la promotora, i, posteriorment, en l'estudi i l'aprovació de la proposta corresponent.
De conformitat amb això exposat, el Síndic fa els suggeriments següents al DASC:
D'una banda, que revisi les actuacions dutes a terme arran de la reclamació presentada per la persona interessada contra la resolució de 3 d'agost de 2009, i que es dicti resolució d'estimació d'aquesta reclamació, amb els efectes temporals corresponents; o, altrament, que s'especifiquin les circumstàncies concretes en què es fonamenta l'empitjorament de l'estat de dependència que ha donat lloc a la valoració posterior.
I de l'altra, que s'accelerin els tràmits per a la tramesa de les dades corresponents als serveis encarregats de l'elaboració del PIA a la persona interessada.