La promotora explica que va participar en l'opció general de la convocatòria del procés selectiu per proveir 384 places de l'escala superior d'administració general del cos superior d'administració (subgrup A1) de la Generalitat de Catalunya. Mostra la seva disconformitat amb el fet que no coneix quina ha estat la puntuació assignada a cadascuna de les preguntes del tercer exercici que va fer, en el qual va ser qualificada com a "no apta".
La persona interessada diu que en data 13 de novembre de 2009 va demanar conèixer al Departament de Governació el barem i la puntuació concreta de cada pregunta i que per ofici de data 18 de novembre de 2009 va rebre una còpia del seu exercici i dels criteris emprats pel tribunal qualificador per avaluar-lo.
Tanmateix, la reclamant exposa que no hi ha cap indicació en la còpia del seu exercici que permeti conèixer quina és la puntuació assignada a cadascuna de les seves respostes, i que tampoc no li han assenyalat els motius pels quals no s'indica aquesta puntuació.
El Departament de Governació indica que "el tribunal qualificador va acordar no facilitar a cap persona aspirant la puntuació obtinguda desglossada per preguntes i que, si ho sol?licitaven, només se'ls facilitaria una còpia de l'exercici realitzat i d'un model de les respostes esperades a les deu preguntes breus, per tal que disposessin dels elements necessaris per poder valorar per si mateixos l'adequació del seu examen al nivell esperat pel Tribunal".
Tanmateix, el Síndic indica que no comparteix aquesta decisió del tribunal qualificador, ja que no s'indiquen els motius que la justifiquen. Els ciutadans que tenen la condició de persones interessades en un procediment administratiu en tramitació tenen dret a accedir a l'expedient i a obtenir una còpia dels documents que en formen part. Així ho disposen tant l'article 26 de Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, com l'article 35.a) de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
En aquest mateix sentit s'expressa el Codi de bones pràctiques administratives elaborat pel Síndic i que inclou una recopilació de bones pràctiques suggerides per aquesta institució a les administracions. Entre les que es refereixen a la publicitat i a la transparència s'inclou la següent: "S'ha de donar publicitat plena dels resultats de les proves de selecció de personal de l'Administració i de les empreses públiques".
D'altra banda, en desenvolupament de l'article 103.3 de la Constitució, la Llei 7/2007, de 12 d'abril, de l'Estatut bàsic de l'empleat públic (en endavant EBEP), estableix en l'article 55.1 que tots els ciutadans tenen dret a l'accés a l'ocupació pública, d'acord amb els principis d'igualtat, mèrit i capacitat. Ara bé, com a garantia del compliment d'aquests tres principis essencials, l'EBEP exigeix que es garanteixin també els principis de: 1) publicitat de les convocatòries i de les seves bases; 2) transparència; 3) imparcialitat i professionalitat dels membres dels òrgans de selecció, i 4) independència i discrecionalitat tècnica en l'actuació dels òrgans de selecció.
En resum, la promotora de la queixa és indiscutiblement titular d'un interès directe i legítim que l'habilita a accedir als documents inclosos en l'expedient relatiu al procés selectiu en què va prendre part i, òbviament, als exercicis que va fer. D'acord amb això, s'entén que el dret d'accés de la promotora inclou el document elaborat pel tribunal qualificador en què es contingui la puntuació -desglossada per preguntes- que la promotora va obtenir a l'exercici que va fer.
El coneixement del contingut d'aquest document és determinant per explicar el resultat de "no apta" obtingut per la promotora i, ja que va impedir la seva continuació en el procés selectiu, és del tot rellevant per a la defensa dels seus interessos.
Per tot això, el Síndic suggereix al Departament de Governació que adopti les mesures adients per tal de facilitar a la promotora la informació relativa a la puntuació assignada en cadascuna de les seves respostes a les preguntes del tercer exercici de la primera prova de la fase d'oposició.
Posteriorment, el Departament de Governació i Relacions Institucionals ha informat que la persona interessada va tenir accés al seu expedient i que va obtenir una còpia del seu tercer exercici i del document de correcció en què consta la puntuació obtinguda en l'exercici, desglossada per cada pregunta.
En vista d'aquesta informació, en Síndic comprova que l'Administració ha acceptat el seu suggeriment de data 28 de març de 2011 i, per tant, posa fi a la seva actuació en relació amb aquesta queixa.