La persona interessada denuncia l'afectació en el sistema de canalització d'aigües pluvials de la seva finca a causa de les obres que s'han dut a terme en una finca veïna. Concretament, es queixa per la manca d'actuació suficient de l'Ajuntament de Berga davant les reclamacions presentades per aquest assumpte.
Un cop examinada la informació aportada pel Departament de Territori i Sostenibilitat, el Síndic constata que es va notificar als promotors de la queixa la resolució d'arxivament de l'expedient de la legalitat urbanística per prescripció de la infracció urbanística que hauria pogut constituir la construcció d'una edificació i una terrassa a la finca veïna.
Així mateix, en l'informe tècnic efectuat per la Direcció General d'Urbanisme s'exposa que, atès que es tracta d'unes obres fetes en una data indeterminada, sobre una sèquia preexistent que no forma part de la xarxa hidrològica ni és de domini públic, i tenint en compte que, segons informe de l'Agència Catalana de l'Aigua, aquestes obres no són les responsables de les riuades descrites per la persona interessada, no hi ha incompliments normatius en matèria urbanística.
Arran de la petició d'informació del Síndic a la Direcció General de Medi Natural, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha facilitat a aquesta institució una còpia de l'informe emès per l'Agència Catalana de l'Aigua, però no fa cap referència a la manca de resposta a les instàncies que la persona interessada hi havia adreçat.
Per aquest motiu, el Síndic recorda a aquest departament que, d'acord amb l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, l'Administració té l'obligació de resoldre de forma expressa totes les sol·licituds presentades per les persones interessades.
Quant a la informació facilitada per l'Ajuntament de Berga, cal destacar la notificació de la resolució en què s'aprovava l'adopció de mesures prèvies necessàries per tal d'aclarir els fets denunciats i determinar-ne, si esqueia, els presumptes responsables.
En la resolució s'afegia que un cop analitzades les circumstàncies anteriors, s'iniciaria expedient de protecció de la legalitat urbanística o bé, si s'apreciava la inexistència de vulneració de l'ordenament urbanístic, es decretaria l'arxivament de les actuacions. Així, atès que les presumptes infraccions urbanístiques han prescrit, l'Ajuntament no ha iniciat cap expedient de protecció de la legalitat urbanística.
No obstant això, al Síndic no li consta que l'Ajuntament hagi decretat l'arxivament de les actuacions ni que ho hagi comunitat a la persona interessada. A més a més, no consta que s'hagi donat resposta a les diferents instàncies que aquesta persona va presentar.
Per aquest motiu, el Síndic recorda a l'Ajuntament de Berga l'obligació de resoldre de forma expressa totes les sol·licituds presentades per les persones interessades i, a més a més, en aquest cas concret, l'obligació de decretar l'arxivament de les actuacions iniciades en aquest assumpte i notificar-ho oportunament a la persona interessada.