Els darrers anys, el Síndic ha rebut diverses queixes relacionades amb el procés d'admissió al municipi de Sabadell, i més concretament relacionades amb presumptes irregularitats en l'al·legació de circumstàncies a efectes de la tria d'escola, amb presumptes situacions de segregació escolar, amb la zonificació, etc.
Atès que aquestes queixes no s'han pogut resoldre definitivament perquè els fets concrets denunciats per les persones interessades han prescrit, el Síndic ha decidit obrir una actuació d'ofici per supervisar el desenvolupament del darrer procés d'admissió d'alumnat.
En el marc de l'informe extraordinari ?La segregació escolar de Catalunya?, lliurat al Parlament de Catalunya durant l'any 2008, el Síndic ja va recordar al Departament d'Ensenyament que les polítiques relacionades amb l'admissió d'alumnat desenvolupades en determinats municipis conformen un factor clau per entendre la segregació escolar i la seva reproducció al llarg del temps.
En vista de la informació de què es disposa, el Síndic trasllada les següents consideracions al Departament d'Ensenyament:
1. En primer lloc, convé destacar que hi ha zones de la ciutat que tenen forts dèficits d'escolarització equilibrada pel que fa a l'alumnat nouvingut.
En l'informe del Departament s'exposa que aquests desequilibris en la distribució de l'alumnat es deuen en part a la geografia de Sabadell. Tot i això, el Síndic recorda que la normativa ofereix instruments per promoure una escolarització més equilibrada d'alumnat. Des d'aquesta perspectiva, doncs, aquesta institució demana al Departament d'Ensenyament que intensifiqui l'ús d'aquests instruments al municipi de Sabadell, per aconseguir equilibrar la composició social dels diferents centres d'una mateixa zona.
2. En segon lloc, el Síndic indica que, precisament, un d'aquests instruments té a veure amb la gestió de la reserva de places per a alumnat amb necessitats educatives específiques.
En aquest sentit, l'informe del Departament exposa que actualment les comissions de garanties d'admissió treballen amb l'equip d'assessorament psicopedagògic (EAP) i els serveis socials del municipi per detectar els alumnes amb necessitats educatives específiques. Així mateix, s'exposa que la gestió de la matrícula viva té en compte el nombre d'alumnat amb necessitats educatives específiques de cada centre, de tal manera que el nombre de vacants no és l'únic criteri per a l'assignació.
De cara a supervisar l'ús d'un dels instruments que recull la normativa pel que fa a l'escolarització equilibrada, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament informació més precisa sobre l'ús de la reserva de places per a alumnat amb necessitats educatives específiques i de la gestió de la matrícula viva.
3. I en tercer lloc, un altre instrument per promoure l'equitat en l'admissió d'alumnat té a veure amb la zonificació escolar. Entre altres aspectes, la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, per garantir que centres públics i centres concertats concorrin al procés d'admissió d'alumnat amb les mateixes condicions, estableix en l'article 86.1. que ?les administracions educatives han de garantir la igualtat en l'aplicació de les normes d'admissió, cosa que inclou l'establiment de les mateixes àrees d'influència per als centres públics i privats concertats, d'un mateix municipi o àmbit territorial.?.
En el cas de Sabadell, però, es constata que centres públics i centres concertats presenten models de zonificació escolar diferenciats. Els arguments emprats per justificar l'adequació d'aquest model de zonificació diferenciat remeten, en part, a la distribució geogràfica desigual de centres públics i concertats
Tot i això, la disposició no homogènia de centres privats en el territori no ha d'excusar l'Administració educativa en el compliment de la llei pel que fa als requeriments de la zonificació escolar, ni tampoc no ha de limitar l'aprofitament d'instruments de planificació educativa, com el de la zonificació escolar, que es proposen combatre la segregació escolar i promoure els principis d'equitat, inclusió educativa, foment de la cohesió social i respecte al dret a l'elecció de centre en el procés d'admissió d'alumnat, d'acord amb el que preveu la mateixa Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació.
Establir un model de zonificació escolar en el qual no hi hagi representat un centre concertat en una de les zones no vulnera el dret d'elecció de centre que estableix l'ordenament jurídic. La normativa no obliga l'Administració educativa a incorporar en les àrees d'influència oferta privada, encara que hi sigui al municipi. Les famílies que ho decideixin tenen dret a escollir centres de titularitat privada, estiguin o no dins de la pròpia àrea d'influència, i així és com es respecta aquest dret d'elecció.
L'ordenament jurídic no reconeix el dret de qualsevol alumne a obtenir plaça a un centre privat concertat, per la qual cosa aquesta premissa no ha de tenir-se en compte necessàriament en la zonificació escolar.
En canvi, l'ordenament jurídic sí que preveu considerar el deure de l'Administració educativa de promoure l'escolarització equilibrada de l'alumnat i l'equitat en la composició social dels centres per mitjà dels instruments de què disposa, entre els quals cita específicament la mateixa zonificació escolar per a centres públics i concertats.
Fetes aquestes consideracions, doncs, el Síndic demana al Departament que adapti la zonificació escolar del municipi de Sabadell al que preveu la Llei d'educació de Catalunya, en el sentit que centres públics i concertats tinguin la mateixa zonificació escolar.