El promotor de la queixa exposa que va sol·licitar la prestació de la renda mínima d'inserció en data 6 de setembre de 2012. En no rebre cap resposta, va presentar recurs d'alçada per silenci negatiu el 21 de gener de 2013. Tot i això, encara no ha obtingut cap resolució.
El Departament d'Empresa i Ocupació exposa que el 27 de febrer de 2013 l'Òrgan Tècnic de la Renda Mínima d'Inserció va enviar una comunicació al promotor en què l'informava que l'expedient s'havia donat de baixa i li requeria que aportés determinada documentació per rehabilitar-lo. El mateix dia 27 de febrer els serveis socials bàsics van enviar al Departament alguna documentació sobre el cas.
El 14 de novembre de 2013 els serveis socials bàsics van trametre un comunicat al Departament en què informaven de la situació d'urgència del cas, i el 29 de novembre de 2013 la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom va dictar una resolució per la qual es concedia al promotor la renda mínima d'inserció, amb efectes des del desembre de 2013.
Més tard, el 13 de maig de 2014, la Secretaria d'Ocupació i Relacions Laborals va dictar una resolució per la qual s'inadmetia el recurs d'alçada interposat pel promotor perquè ja s'havia dictat una resolució expressa.
D'una banda, el Síndic destaca que s'ha produït una demora molt important tant en la fase inicial de tramitació de la sol·licitud com en la del recurs d'alçada. Així, el requeriment de documentació es va fer un cop transcorreguts més de cinc mesos des de la presentació de la sol·licitud, i després que el promotor hagués interposat el recurs d'alçada contra la desestimació per silenci.
Segons ha informat el Departament, aquest retard és degut al volum i la complexitat en la gestió de la renda mínima d'inserció. Sense entrar a valorar aquesta complexitat, el cert és que això no pot anar en perjudici de la persona interessada, sinó que en tot cas obliga l'Administració gestora a adoptar les mesures organitzatives que calgui per assegurar que es respecten els terminis de resolució, que són obligatoris.
Tampoc no es pot considerar correcta l'actuació posterior al moment en què els serveis socials van enviar la documentació requerida. El Departament ha explicat que no es va comunicar de nou al promotor la falta de documents necessaris atès que ?ja havien estat requerits a la notificació de baixa del 27 de febrer de 2013.?
Deixant al marge que aquest concepte de ?baixa? és aliè a la normativa de procediment administratiu, cal dir que no s'ha acreditat que el requeriment fos notificat al promotor segons les condicions previstes per la normativa de procediment administratiu. I, en qualsevol cas, l'òrgan gestor d'un procediment té el deure d'impulsar els tràmits necessaris per resoldre i, si considera que algun dels actes de les persones interessades no té els requisits necessaris, els ho ha de comunicar perquè ho puguin esmenar. En aquest cas concret l'Administració informa que l'expedient va caducar, i que s'hauria d'haver denegat, però el cert és que no va resoldre en aquest sentit, sinó que simplement no va actuar.
També cal tenir en compte el que estableix l'article 23 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, que regula aquesta situació: ?Si en el termini de quatre mesos a comptar des de la data de la sol·licitud no s'ha notificat resolució expressa de reconeixement de la prestació econòmica, en el cas que fos reconeguda, es genera des del primer dia del mes següent al del compliment del termini màxim indicat.?
D'altra banda, pel que fa al recurs d'alçada, va ser interposat el 21 de gener de 2013, i es va resoldre el 13 de maig de 2014. Clarament s'ha superat també el termini màxim de resolució de tres mesos que estableix l'article 115 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
A més, el Síndic no comparteix la decisió d'inadmetre el recurs, perquè res no indica que hi hagi causa d'inadmissió. En tot cas, sembla que formalment la resolució del recurs pren com a fonament l'existència d'una resolució expressa de concessió de la prestació. Aquesta concessió es va fer per resolució de 29 de novembre de 2013 -per tant, deu mesos després de la interposició del recurs- i amb efectes des del desembre de 2013, sense tenir en compte les previsions de l'article 23 de la Llei 10/1997.
Addicionalment cal tenir present que en aquest cas el recurs d'alçada s'interposava contra la denegació, per silenci administratiu, d'una sol·licitud de prestació, i per a aquests supòsits la normativa de procediment administratiu conté previsions específiques.
Així, l'article 43 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, disposa que quan el recurs d'alçada s'hagi interposat contra la desestimació per silenci administratiu d'una sol·licitud, s'entendrà estimat si, un cop arriba el termini de resolució, l'òrgan administratiu competent no hi ha dictat resolució expressa. En el mateix sentit regula la qüestió l'article 54 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, quan disposa que el silenci té un efecte desestimatori en el supòsit de ?recursos d'alçada, excepte en els casos que s'interposin contra la desestimació per silenci administratiu d'una sol·licitud no resolta expressament en el termini establert per la normativa aplicable.?
El Síndic conclou, doncs, que en data 21 d'abril de 2013 s'havia d'entendre estimat el recurs d'alçada que va interposar el promotor i, en conseqüència, s'havia d'entendre concedida la prestació.
De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que modifiqui la data d'efectes de la prestació concedida al promotor, i que la retrotregui al moment en què es complia el termini de quatre mesos des de la presentació de la sol·licitud, segons el que estableix l'article 23 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció.
Posteriorment, el Departament ha informat que ha acceptat aquest suggeriment i que, en virtut de la resolució de data 9 d'abril de 2015, s'ha reconegut al promotor el dret a la prestació pel període comprès entre l'1 de febrer i el 30 de novembre de 2013.