El promotor de la queixa manifesta que ha sol·licitat ajut als Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona per tal que li facilitessin l'accés a un habitatge, atès que actualment es troba vivint amb la seva dona i els seus quatre fills en una habitació rellogada.
Segons manifesta, des dels Serveis Socials l'adrecen al Consorci de l'Habitatge de Barcelona, però no li donen cap altra ajuda, ni econòmica, ni residencial ni material.
De l'informe tramès per l'Ajuntament de Barcelona es desprèn que els serveis socials han dut a terme diverses actuacions orientades a ajudar la persona interessada a trobar un habitatge, tramitar-li les sol·licituds de subsidis i ajudes econòmiques, orientar-lo en l'àmbit laboral, etc. Tot i això, la demanda de la persona interessada seguia centrant-se en l'adquisició d'un pis de protecció oficial sense expressar altres mancances.
Davant de la dificultat d'un abordatge individual i familiar, els Serveis Socials de Barcelona han mantingut una intervenció basada en mesures de renda mínima d'inserció (en endavant RMI) i cursos d'idiomes.
En aquest sentit, el Síndic no observa indicis o signes d'actuació irregular per part de l'Administració municipal, atès que ha orientat la persona interessada en les seves demandes, alhora que li ha tramitat la percepció d'una RMI, que ajuda a complementar el subsidi d'atur que rep. Per aquest motiu, el Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions amb l'Ajuntament de Barcelona.
Pel que fa a l'informe del Consorci de l'Habitatge de Barcelona, se'n desprèn que la situació en què es troba la persona interessada en relació amb l'habitatge no és la més idònia per desenvolupar la vida familiar i social en unes condicions mínimes. Per aquest motiu, el Síndic s'ha adreçat al Consorci i li ha suggerit que la mesa de valoracions per a l'adjudicació d'habitatges per emergències socials analitzi de nou el cas de la persona interessada, i, si compleix els requisits establerts al Reglament, li sigui adjudicat un pis d'aquestes característiques.