Segons la informació de què es disposa, l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia va comunicar al promotor de la queixa que no autoritzava la presentació del seu llibre en un equipament municipal si prèviament no es disculpava per les afirmacions que va publicar en un article aparegut en premsa en relació amb un treballador municipal.
De la informació aportada es desprèn també que no hi ha regulació municipal sobre la utilització d'equipaments i dependències per a usos privatius, llevat de l'ordenança que regula la taxa per la utilització de determinats espais o sales municipals per a usos concrets.
L'article 57 del Reglament de patrimoni dels ens locals, aprovat pel Decret 336/1988, de 17 d'octubre, determina que l'ús privatiu de béns de domini públic que no comporti la transformació o la modificació del domini públic està subjecte a l'atorgament de llicència d'ocupació temporal. Malgrat que aquest precepte només fa referència expressa al principi d'objectivitat quan els sol·licitants siguin més d'un, cal tenir en compte que la subjecció al principi d'objectivitat és predicable de totes les actuacions de les administracions públiques, a l'empara del que estableixen l'article 3 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i l'article 31 de la Llei 26/20120, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.
En aquest sentit, tot i que cal reconèixer un àmbit de decisió municipal en l'atorgament de l'autorització per a l'ús privatiu de les dependències municipals, aquesta decisió s'ha de motivar en raons objectives relacionades amb l'activitat per la qual se sol·licita o les condicions d'ús de l'espai.
Tot i això, segons la informació facilitada per l'Ajuntament, la negativa no està relacionada amb l'objecte de la sol·licitud o les condicions d'ús de l'espai demanat, sinó que la causa de la denegació és una actuació prèvia del sol·licitant.
D'acord amb això, el Síndic considera que la decisió de denegar l'autorització al promotor per presentar un llibre en dependències municipals es va adoptar de forma irregular.
Finalment, cal destacar també la conveniència d'aprovar una norma municipal que, en el marc establert per les normes generals de patrimoni de les administracions públiques aplicables a l'àmbit municipal, reguli l'ús dels equipaments i les dependències municipals de caràcter privatiu. En aquest sentit, una regulació que fixi les condicions i els requisits per fer ús d'aquests equipaments amb finalitats privades, la forma d'autoritzar-los, o els usos que, si escau, estarien subjectes a contraprestació, entre altres aspectes, aportaria elements de certesa a les decisions municipals en aquest àmbit, amb un coneixement previ per part dels ciutadans que hi puguin estar interessats.