La promotora de la queixa, en representació d'una entitat de Barcelona, manifesta la seva disformitat amb la decisió de Transports Metropolitans de Barcelona (en endavant TMB) de cancel·lar la parada de l'autobús 50 que hi havia al carrer Sepúlveda, cruïlla amb el carrer de Vilamarí. Segons assenyala, aquesta parada era molt utilitzada per les persones amb discapacitat visual que recurrentment visiten les instal·lacions de la Fundació ONCE.
Considera que la proximitat de la parada a la Fundació i el fet d'estar ubicada en carrers petits, a banda de ser una comoditat, representava una gran seguretat per a aquest col·lectiu d'usuaris. En canvi, la nova parada està ubicada molt més lluny de les instal·lacions de l'ONCE i, addicionalment, el recorregut entre la parada i la Fundació comporta diversos perills per a persones amb alguna discapacitat, especialment a causa de l'amplada de les vies que han de travessar i l'existència de carrils bici que també s'han de creuar.
Exposa que l'entitat es va adreçar a TMB, que va respondre exposant els criteris tècnics de millora i les consideracions sobre accessibilitat de les parades i de l'entorn que es van tenir en compte per fer aquest canvi, que, segons TMB, garanteix una millora del servei.
Ara bé, a l'escrit de queixa es remarquen una sèrie de dificultats relacionades amb l'accessibilitat de l'itinerari que cal recórrer entre la parada i les instal·lacions de la Fundació ONCE. A la resposta de TMB es fa referència a algunes d'aquestes dificultats i a les mesures que cal adoptar per solucionar-les, però no s'explica res sobre el perill que representa per a una persona amb discapacitat visual o ceguesa haver de travessar els carris bici que comparteixen espai amb l'itinerari de vianants que hi ha a la vorera de la Gran Via.
La Regidoria de Mobilitat assenyala que el carril bici a què es fa referència en la queixa està senyalitzat amb un senyal de ?cediu el pas?, de manera que el vianant té sempre prioritat i qui ha de vigilar per cedir el pas és es ciclista. Tot i això, l'entitat promotora de la queixa exposa que el creuament de l'itinerari de vianants amb el carril bici, sense cap mena de senyalització que avisi les persones amb discapacitat visual i ceguesa de l'existència del carril bici, suposa un risc per a aquest col·lectiu, que no disposa de cap recurs per saber que hi ha un carril bici.
Així, davant les possibles imprudències dels ciclistes que circulen per aquests carrils, el col·lectiu de persones amb discapacitat visual i ceguesa sent que aquestes persones es troben en una situació de greuge comparatiu en relació amb les persones que no pateixen discapacitat visual i que poden veure la senyalització que indica el pas del carril bici sobre la vorera, coincidint amb l'itinerari de vianants.
Aquesta manca de senyalització accessible, a parer del Síndic, pot suposar una barrera de la comunicació que afecta el dret a la igualtat de tracte en relació amb les persones amb discapacitat visual i ceguesa.
Per tal de garantir l'accessibilitat de la comunicació a les persones amb discapacitats sensorials, i concretament amb discapacitat visual o ceguesa, el Codi d'accessibilitat estableix que la senyalització d'un servei o equipament es considera accessible si permet seva comprensió per persones amb limitació total o parcial de la visió, entre d'altres.
Sobre aquest assumpte també s'ha establert una regulació concreta a l'Avantprojecte de llei d'accessibilitat aprovat pel Govern el 29 de gener de 2013. Segons s'assenyala a l'article 34, ?els espais i serveis d'ús públic han de disposar dels elements d'informació i senyalització als interiors i exteriors que permetin a les persones usuàries percebre la informació rellevant de forma autònoma i dels mitjans de suport adequats per facilitar-los la comunicació i la interacció bàsiques i essencials per a l'ús del servei o espai esmentat?.
Vist això, el Síndic demana a l'Ajuntament de Barcelona que estudiï la possibilitat d'aplicar sistemes de senyalització accessibles a les persones amb discapacitat visual i ceguera que els permetin conèixer l'existència dels carrils bici i el possible pas de ciclistes en els creuaments entre carrils bici i itineraris de vianants sobre voreres.
Addicionalment, tenint en compte que en l'escrit de queixa se circumscriu la problemàtica a l'afectació dels itineraris de vianants que hi ha a prop de les parades d'autobús de la Gran Via entre els carrers Tarragona i Entença, i que en aquests punts d'encreuament entre els itineraris de vianants i els carrils bici l'afluència de persones amb discapacitat visual i ceguesa és especialment alta atesa la ubicació de la seu de la Fundació ONCE, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que adopti les mesures que consideri adients per implementar, al menys en aquests punts, un sistema de senyalització accessible que permeti a les persones amb discapacitat visual i ceguesa conèixer la presència dels carrils bici i el possible pas de ciclistes.