La promotora de la queixa exposa que el mes de desembre de 2014 va tenir una fuita d'aigua al seu habitatge de Riudecanyes, fuita que es va produir en dos habitatges veïns més. Posteriorment, va rebre una primera factura per import de 14.322 euros, però l'Ajuntament la va informar que no havia de fer-se càrrec d'aquella factura, atès que el volum d'aigua facturat havia estat conseqüència d'una fuita. Posteriorment, ha rebut una segona factura per import de 2.688 euros.
Segons informa, es va instal·lar una bomba d'impulsió d'aigua a la urbanització, i considera que ella no hauria de ser responsable de les conseqüències derivades de la fuita atès que la causa va ser un canvi en la pressió de l'aigua.
Dels informes tècnics aportats per l'Ajuntament no se'n desprèn que la fuita hagi estat conseqüència del canvi o manipulació de la bomba d'impulsió, i s'ha constatat que en el moment de calcular la factura es va tenir en compte que els metres cúbics consumits havien estat conseqüència d'una fuita d'aigua. Per tot això, el Síndic no aprecia irregularitat en l'actuació de l'Administració.
Tot i aixo, s'ha constatat que l'Ajuntament de Riudecanyes no disposa d'un reglament regulador del servei municipal d'abastament d'aigua potable, de manera que el Síndic li recorda la competència municipal per a la reglamentació del servei d'aigua i la necessitat de regular aquest servei per garantir el principi de seguretat jurídica.
Les àmplies competències que tenen els ajuntaments aconsellen l'elaboració d'un reglament, amb l'objectiu d'adequar la regulació local del servei d'abastament al marc legal, especialment si es té present que la legislació de règim local atribueix als municipis la potestat reglamentària en l'àmbit de les seves competències.
En el marc d'una actuació d'ofici de l'any 2011 relativa al preu de l'aigua, el Síndic ja recomanava als municipis que encara no ho havien fet que aprovessin un reglament que regulés la gestió i la prestació del servei municipal d'abastament d'aigua potable al municipi. D'altra banda, en l'"Informe sobre el dret als subministraments bàsics (electricitat, aigua i gas)", publicat al desembre de 2014, es fa un èmfasi especial en la informació al consumidor en els subministraments bàsics i es demana a les administracions competents i les empreses prestadores que es reforcin els mecanismes d'informació al consumidor i es facin més clars i entenedors els contractes, les factures i qualsevol document relatiu als serveis bàsics, com el d'abastament d'aigua potable.
En conseqüència, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Riudecanyes que adopti les mesures adients per tal d'aprovar un reglament municipal del servei d'abastament d'aigua potable al municipi. En aquest sentit, li recorda que cal que el reglament municipal defineixi els drets I les obligacions de les persones usuàries i, especialment, que garanteixi el dret d'aquestes persones a la informació sobre els diferents elements del servei, com ara els relatius als preus, els consums o la qualitat de l'aigua. També seria convenient que es regulessin els supòsits de fuita, en vista de la problemàtica exposada per la promotora de la queixa.