La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb diverses mesures que afecten la qualitat de l'educació a l'institut Galileo Galilei de Barcelona.
En concret, lamenta els efectes de determinades mesures aplicades per al curs 2012/2013, com ara la manca de substitució de les baixes inferiors a deu dies, la supressió de les colònies escolars (per a les quals les famílies ja van pagar 50 euros) i la manca de cobertura de la plaça de professor de francès.
En primer lloc, pel que fa a la qüestió de les baixes, el Consorci d'Educació de Barcelona confirma que el professor de francès va sol·licitar una llicència d'assumptes propis no retribuïda el 17 de setembre de 2012, que va ser coberta el 2 d'octubre de 2012, i que aquest professor va agafar una baixa el 8 de maig de 2013, que va ser substituïda el 22 de maig de 2013, dins dels terminis previstos per l'ordenament jurídic vigent.
En relació amb la dilació en la substitució de les baixes, tot i que el Síndic reconeix que el desplegament per part del Departament d'Ensenyament del Reial decret llei 14/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l'àmbit educatiu, de caràcter estatal, suavitzava els criteris de substitució de personal docent en el cas de simultaneïtat de baixes, aquesta institució va alertar en el marc d'altres actuacions que l'establiment d'una durada mínima d'aquestes baixes (deu dies lectius) i també l'establiment d'un període temporal mínim de coincidència d'aquestes baixes (cinc dies lectius) podia no garantir suficientment en determinats casos l'atenció educativa adequada de l'alumnat i el funcionament normal de l'activitat escolar, especialment quan es produeixen nombroses baixes de manera simultània.
Des d'aquesta perspectiva, doncs, de cara a garantir el dret a l'educació de qualitat en igualtat d'oportunitats, el Síndic va demanar al Departament d'Ensenyament que establís criteris menys restrictius encara per garantir que la simultaneïtat de baixes en un mateix centre no impedís el funcionament normal de l'activitat escolar, especialment en centres de dimensions reduïdes. En aquesta línia, el Departament d'Ensenyament va aprovar la Resolució de 15 de març de 2013, del director general de Professorat i Personal de Centres Públics, per la qual es flexibilitzen els criteris per al nomenament del personal substitut docent dels centres públics per al curs 2012-2013.
En definitiva, l'aprovació de la Resolució de 20 de novembre de 2012 del director general de Professorat i Personal de Centres Públics per la qual s'amplien les instruccions que s'estableixen a la resolució del director general de professorat i personal de centres públics de 29 de juny de 2012 en relació als nomenaments del personal interí docent per a substitucions, i l'aprovació de la Resolució de 15 de març de 2013 esmentada més amunt, milloren sensiblement les condicions de provisió del professorat i garanteixen millor el funcionament normal de l'activitat escolar dels grups afectats que les condicions vigents en el moment de produir-se les baixes com la que va provocar la queixa de la persona interessada.
Tot i això, respecte de les substitucions del professorat de baixa, el Síndic ha demanat al Departament d'Ensenyament que avaluï l'impacte de la nova Resolució de 15 de març de 2013 del director general de Professorat i Personal de Centres Públics, per si convé incorporar noves millores que evitin els efectes dels períodes de no-substitució de personal sobre la qualitat de l'ensenyament.
En segon lloc, pel que fa a la supressió de les colònies escolars, el Síndic recorda que la realització de colònies i sortides escolars s'insereix dins del projecte educatiu dels centres i té una funció educativa específica. El projecte educatiu, segons preveu la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, recull la identitat del centre, n'explicita els objectius, n'orienta l'activitat i hi dóna sentit amb l'objectiu que els alumnes assoleixin les competències bàsiques i el màxim aprofitament educatiu (article 91 de la Llei d'educació).
El Síndic considera, doncs, que la decisió dels centres respecte de la realització de colònies hauria d'emmarcar-se dins del projecte educatiu de centre i, dins d'aquest, hauria d'estar orientada a l'assoliment del màxim aprofitament educatiu dels alumnes, tenint en compte la composició social de l'alumnat i les característiques de l'entorn del centre.
Des d'aquesta perspectiva, la realització de colònies hauria d'estar regida únicament per criteris educatius i de necessitats i composició de l'alumnat, al marge d'altres qüestions relacionades amb protestes legítimes sobre les mesures d'austeritat aplicades en matèria d'educació.
Per assolir aquest objectiu, l'Administració educativa hauria de trobar els mecanismes per retribuir o compensar la realització de sortides o colònies als docents, si escau. En aquest sentit, segons la Llei d'educació, correspon a l'Administració educativa promoure el reconeixement del professorat i la millora de les condicions en què porta a terme el seu treball (article 105 de la LEC).
Més enllà d'aquestes diferències entre centres, cal recordar que l'ordenament jurídic preveu que els alumnes puguin accedir en igualtat d'oportunitats a les activitats i als serveis que s'organitzen en cadascun dels centres. Les famílies que pateixen situacions de precarietat econòmica, doncs, no haurien de veure's limitades en l'accés a aquestes activitats i serveis.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Consorci d'Educació de Barcelona:
- Que adopti mesures per assegurar que es fan colònies i sortides a l'institut Galileo Galilei, i que aquestes es duen a terme en funció de criteris educatius, en el marc del projecte educatiu de centre i garantint l'accés dels alumnes en condicions d'igualtat.
- Que adopti mesures, si escau, per compensar els docents i el personal que participi en les colònies i sortides.
- Que estableixi ajuts per fomentar l'accés dels centres i dels alumnes en situacions socials o econòmiques desfavorides.