El Síndic ja va estudiar la qüestió de les proves mèdiques de determinació de l'edat dels menors estrangers immigrants no acompanyats expulsats dels centres de protecció a la infància i a l'adolescència arran de l'actuació d'ofici 05829/2009.
En el marc d'aquesta actuació d'ofici, després de rebre i valorar la resposta del Departament de Benestar Social i Família, el Síndic va traslladar a aquest departament una sèrie de consideracions i suggeriments, i li va demanar que revisés el Protocol d'atenció dels infants estrangers immigrants no acompanyats existent en l'actualitat, en el sentit que:
- no tot infant, pel fet de ser immigrant no acompanyat, ha de ser posat a disposició dels Mossos d'Esquadra i de la Fiscalia de Menors com a pas previ necessari.
- la DGAIA ha de donar l'atenció immediata que sigui requerida, independentment que aquests infants hagin estat prèviament posats a disposició dels Mossos d'Esquadra i de la Fiscalia de Menors.
- els infants sobre els quals no es dubta de la seva minoria d'edat no han de ser posats a disposició necessàriament dels Mossos d'Esquadra i de la Fiscalia de Menors ni seguir el mateix procediment d'atenció immediata que els infants sobre els quals es dubta de la seva minoria d'edat.
Així, el Síndic demana al Departament de Benestar Social i Família que també faci extensius aquests suggeriments al cas del jove objecte d'aquesta queixa i que, quan formuli resposta a aquestes noves consideracions, ho faci també en aquest expedient de queixa particular.
D'altra banda, en vista del que s'exposa a l'informe de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya del Departament de Justícia, el Síndic constata que l'Institut admet l'existència d'un error en l'elaboració de l'informe del menor, quan considera que té dinou anys com resultat de la valoració del mètode Greulich-Pyle i posteriorment divuit en l'apartat de conclusions pel mateix mètode. En relació amb aquesta circumstància, el Síndic ha fet saber a la persona interessada que l'organisme esmentat ha formulat la recomanació als metges forenses de revisar els informes elaborats per evitar l'existència d'aquests errors.
Pel que fa a l'edat del jove, i que aquesta sigui anotada en anys, el Síndic constata que els metges forenses anoten les dades referides pels mateixos joves, encara que aquesta edat sempre es pot acotar amb els mesos. El Síndic reitera, doncs, a l'Institut de Medicina Legal de Catalunya la recomanació d'anotar l'edat referida amb anys i mesos, no només anys (a efectes de poder valorar amb més precisió la proporcionalitat del procés de determinació de l'edat).
Dit això, després d'estudiar amb deteniment les consideracions plantejades a l'informe de l'Institut de Medicina Legal, i atès que roman oberta l'actuació d'ofici 05829/2009, que aborda la problemàtica dels menors estrangers immigrats no acompanyats en general, el Síndic dóna per closa la seva intervenció en relació amb aquest expedient.