Les promotores de la queixa manifesten la seva disconformitat amb l'actuació de l'àrea bàsica de salut (en endavant ABS) on treballen i amb la manca de resposta als escrits que han presentat.
Exposen que fins ara gaudien d'un torn que suposava disposar de la tarda lliure els divendres, i que el 20 de maig de 2013 l'equip de direcció els va informar que a partir del 3 de juny de 2013 totes les infermeres d'adults del centre passarien a fer l'horari lliscant. L'equip directiu va proposar dues opcions per establir com s'havia de fer aquest horari, que es van votar i es va escollir la que va sortir per majoria
Tot i això, el 27 de maig de 2013 l'equip directiu va convocar les infermeres per comunicar-los que després de repassar la documentació que els havien fet arribar el departament de recursos humans de l'Institut Català de la Salut (en endavant ICS) i, tenint en compte que no hi havia hagut acord entre les infermeres, es va decidir que el servei d'infermeria havia de quedar cobert, de dilluns a divendres, amb 3/2 o 2/3 en torns fixos seguint l'ordre d'antiguitat al servei d'atenció primària.
Les persones interessades van presentar dos escrits el 5 de juny de 2013 al director d'Atenció Primària Metropolitana Nord i al director del Servei d'Atenció Primària del Vallès Occidental, respectivament, en què sol·licitaven còpia de la normativa/protocol que s'havia aplicat per a la determinació dels torns i horaris del personal d'infermeria de la seva ABS, però encara no han rebut resposta. També van presentar dos escrits l'11 de juny de 2013 a la directora i a l'adjunt d'infermeria de l'ABS, als quals tampoc no han rebut resposta.
Un cop examinat l'informe de l'ICS, la normativa i les sentències aplicables a aquest cas, el Síndic fa les consideracions següents:
1. Amb caràcter general, els reglaments de règim intern de cada equip d'atenció primària (en endavant EAP) han d'establir quina és la jornada de treball, que es distribueix en dos torns: de matí i de tarda. Això no obsta que es pugui optar, per acord voluntari entre els professionals i la direcció, per repartir la jornada de tarda entre tots els professionals, en lloc d'assignar torns exclusius de matí o de tarda.
En el Pacte de la Mesa sectorial de Sanitat de 7 de novembre de 2008 (en endavant el Pacte) s'acorda com dur a terme la flexibilització dels horaris dels EAP. L'exposició de motius assenyala que aquesta adaptació planificada i acordada de la distribució de la jornada es fonamenta en la voluntarietat, que es concreta per mitjà de l'acord individual entre els professionals i la direcció dels EAP.
Per fer efectiva aquesta distribució de la jornada cal l'acord entre l'EAP i els professionals. Per tant, cada EAP ha de disposar d'un reglament de règim intern en què s'ha de fer constar els acords horaris assolits. Si no s'assoleix un acord satisfactori per ambdues parts, el calendari laboral d'activitat que l'EAP ha de lliurar als professionals es basarà en els criteris establerts en la normativa vigent: dos torns -matí i tarda- de sis hores cada un, de dilluns a dissabte.
Les fórmules flexibles d'organització del treball d'atenció continuada dels equips d'atenció primària han de permetre solucions negociades amb els professionals que hi presten serveis. Aquesta solució negociada no és incompatible amb el criteri jurisprudencial consolidat relatiu al fet que els funcionaris no tenen drets adquirits per mantenir el seu règim vigent en cada moment. L'estatus funcionarial és el que en cada moment derivi del que estableixi el legislador o el titular de la potestat reglamentària.
2. D'acord amb les sentències aplicables a aquest cas, es pot afirmar que mentre no s'alteri l'estructura general del torn de treball, l'Administració té la facultat d'establir la reorganització dels serveis de la forma que estimi més convenient. És a dir, el Pacte no pot ser entès en el sentit d'haver-se d'esgotar en aquest marc les modificacions puntuals dels horaris dels treballadors quan no s'alteri l'estructura general dels seus torns.
Si això és així es pot dir que, quan es produeix una variació del règim de distribució horària acordada, perquè s'altera la prestació del servei en el torn establert -del torn de matí o del torn de tarda es passa a un altre tipus d'estructura de torn-, cal respectar els elements reglats fixats a les normes, pactes o acords que siguin d'aplicació.
En aquest cas sembla que l'EAP va voler implantar una nova distribució horària, l'horari lliscant. Tot i això, no queda acreditat que, abans de la votació del dia 21 de maig de 2013 s'hagués arribat a l'acord d'establir una distribució horària entre les parts, tal com estableix el Pacte.
A més, un cop triada una de les opcions d'horari lliscant, es va convocar de nou el personal d'infermeria per assenyalar que quedava sense efecte la votació del 21 de maig i que seria l'equip directiu qui prendria la decisió.
En conseqüència, llevat que s'acrediti el contrari, sembla que la direcció de l'EAP va fixar una distribució horària sense respectar el contingut del Pacte.
3. Quant a la resposta als escrits de les persones interessades, l'informe de l'ICS es remet a les potestats d'autoorganització de la direcció, però no hi dóna resposta per escrit.
D'acord amb l'article 55 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, els actes de les administracions públiques s'han de produir amb caràcter general per escrit. L'obligació de donar resposta a les sol·licituds forma part del dret a una bona administració, reconegut a l'article 30 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i regulat a l'article 22 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.
Fetes aquestes consideracions, el Síndic suggereix al Departament de Salut:
- Que revisi el procés que ha seguit l'EAP a l'hora d'implantar la distribució horària entre el personal d'infermeria, per verificar si es pot acreditar documentalment que en la determinació de l'estructura general del torn de treball (horari lliscant) hi va haver un acord satisfactori entre la direcció de l'EAP i els professionals, de conformitat amb el contingut del Pacte, que ha passat a integrar-se en el Reglament de règim intern.
- Que, en el cas que no s'hagués documentat ni assolit cap acord, s'estableixi el calendari laboral d'activitat d'acord amb la normativa vigent (Ordre de 25 de juny de 1990), sens perjudici de la intervenció, si escau, de la comissió de seguiment prevista en el Pacte per facilitar l'acord entre professionals i la direcció de l'EAP.
- Que es doni resposta expressa i per escrit a les sol·licituds de les persones interessades.