La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb les molèsties que li ocasiona la terrassa exterior d'un restaurant d'Os de Balaguer. En concret, exposa que la terrassa amb plataforma de fusta no disposa d'horari de tancament, de manera que els sorolls es poden allargar fins la nit, i que hi ha un problema d'accessibilitat a la zona.
L'Ajuntament considera que l'autorització de la llicència d'obres per a la instal·lació de la terrassa és suficient com a autorització d'ocupació de la via pública. En qualsevol cas, el Síndic recorda que per concedir el permís d'ús privatiu de l'espai públic s'ha de tenir en compte que l'ocupació que s'autoritza respecti la normativa d'accessibilitat. Per tant, la llicència municipal d'obres menors que va ser atorgada per l'Ajuntament d'Os de Balaguer no pot en cap cas substituir l'atorgament de la llicència d'ocupació de la via pública. En aquest cas, l'Ajuntament fa servir l'atorgament de la llicència d'obres menors per justificar la llicència d'ocupació de la via pública, quan en realitat es tracta de dues llicències diferenciades.
A més, les condicions particulars que fixa la llicència atorgada no es compleixen del tot. En concret, la condició particular tercera estableix que l'ocupació de la via pública per a la instal·lació de la plataforma no pot dificultar la circulació de vianants, de vehicles ni d'altres usos existents.
Per la seva banda, l'informe de l'arquitecta comarcal estableix que la terrassa que ocupa la via pública envaeix part de la calçada i part de la vorera, i que s'ajusta al permís d'ocupació de la via pública. I afegeix que la configuració de la plataforma de fusta i les seves baranes de protecció no talla el pas dels vianants que circulen per la vorera, únicament els obliga a passar per la plataforma de fusta.
No obstant això, en les fotografies que la tècnica ha tramès juntament amb l'informe es constata que la plataforma envaeix totalment una vorera que, tot i ser estreta, podia ser practicable per a qualsevol vianant i fins i tot per a persones amb mobilitat reduïda. En definitiva, el Síndic entén que aquesta plataforma no compleix el contingut de la normativa d'accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques.
D'acord amb aquestes consideracions, i amb independència que l'Ajuntament reguli mitjançant ordenança l'atorgament de llicències d'ocupació de la via pública, queda clar que la plataforma objecte de queixa incompleix la normativa d'accessibilitat, motiu pel qual el Síndic suggereix a l'Ajuntament d'Os de Balaguer que doni les ordres oportunes per enretirar la plataforma que hi ha ubicada a sobre de la vorera.