El promotor manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries a les dues instàncies que va registrar en data 5 de juliol de 2011. En aquestes instàncies el promotor demanava, en síntesi, l'exercici de les competències municipals per fer complir la prohibició d'estacionament a la plaça Jaume I, i també el canvi de les làmpades foses de la plaça. Al mateix temps, sol·licitava la col·locació d'algun mecanisme que impedís que els vehicles aparcats al costat de casa seva freguessin la façana de l'edifici amb els tubs d'escapament.
En vista de la informació tramesa per l'Ajuntament, el Síndic fa les consideracions següents:
D'una banda, l'article 67 a) del Decret legislatiu 2/2003 estableix que tots els municipis han de prestar com a mínim l'enllumenat públic, la qual cosa inclou també el canvi de les làmpades quan estan foses.
D'altra banda, l'article 7 del Reial decret legislatiu 339/1990 estableix que correspon als municipis la regulació dels usos de les vies urbanes que faci compatible la distribució equitativa dels aparcaments entre els usuaris amb la fluïdesa del trànsit i l'establiment de mesures d'estacionament limitat i la denúncia de les infraccions comeses a les vies esmentades.
Pel fa a la tolerància envers l'incompliment de la prohibició d'aparcar, el Síndic entén que l'Ajuntament hauria de reconduir aquesta situació. En cap cas el consistori pot deixar de fer complir la normativa de què s'ha dotat, i cal recordar que no només els ciutadans sinó també els poders públics estan sotmesos a la Constitució i a la resta de l'ordenament jurídic (article 9.1 de la Constitució espanyola).
Quant al fet de reemplaçar les làmpades foses, el Síndic considera que aquest no és un afer menor, no només pel caràcter de servei mínim que és sinó perquè un enllumenat que funciona contribueix a incrementar la sensació de seguretat dels vianants.
I amb relació a la conveniència manifestada pel mateix Ajuntament de reordenar l'aparcament al carrer on es troba l'habitatge del promotor el Síndic assenyala que és una manifestació d'una competència pròpia del municipi.
Si la prestació dels serveis mínims resulta difícil de complir, l'Ajuntament no hauria de descartar l'opció de sol·licitar la cooperació de la Diputació Provincial de Girona per fer efectiva aquesta prestació mitjançant l'atorgament d'algun ajut econòmic.
Per tot això, el Síndic fa els suggeriments següents a l'Ajuntament de Castelló d'Empúries:
En primer lloc, que pel que fa a la tolerància mantinguda fins ara amb relació a la permissivitat en l'aparcament, endegui una campanya d'avisos i d'advertiments durant un període de temps concret per comunicar als ciutadans el canvi de criteri i l'estricta aplicació de la normativa municipal de trànsit davant la detecció de la comissió d'infraccions.
En segon lloc, que pel que fa als serveis municipals que s'han de prestar, com ara l'enllumenat de la via pública, sol·liciti l'assistència de la Diputació Provincial de Girona.
I en tercer lloc, que pel que fa a la instal·lació de les pilones, estudiï en quins casos per col·locar-les s'hauria de requerir la col·laboració dels privats a fi de compensar-ne els costos.