El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la desestimació per part de l'Ajuntament de Torrelles de Llobregat de la seva sol·licitud d'accés a informació sobre els comptes generals de l'any 2012.
Els motius de la denegació són, d'una banda, la protecció de dades de caràcter personal, ja que, segons l'Ajuntament, ?a banda d'altres dades personals que s'incorporen a la documentació sol·licitada, algunes afecten ajuts de caire social?; i de l'altra, la tasca excessiva que suposa per a aquest ajuntament l'extracció i la còpia dels documents sol·licitats.
El promotor també es queixa que la desestimació es notifiqués fora de termini, un cop ja s'havia esgotat el període de presentació de les al·legacions.
Un cop estudiat l'informe de resposta de l'Ajuntament de Torrelles de Llobregat, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, malgrat que en el BOP de Barcelona de 23 de maig de 2013 es va publicar l'anunci pel qual l'Ajuntament, en compliment de l'article 212.3 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, exposava al públic el compte general corresponent a l'exercici de 2012, el Síndic considera que la possibilitat d'examinar les factures relatives a l'execució del pressupost no s'enquibeix dintre d'aquest tràmit d'exposició al públic del compte general de l'entitat. L'Ajuntament, doncs, hauria hagut de resoldre al més aviat possible la sol·licitud que el promotor va cursar el 5 de juny de 2013 i, en tot cas, dintre del termini dels vint-i-tres dies hàbils per formular reclamacions, objeccions o observacions.
I en segon lloc, cal trobar un punt d'equilibri entre la protecció de la intimitat personal i valors com ara l'eficàcia i la transparència administrativa, i partir d'una interpretació restrictiva dels límits d'accés, que s'han de considerar excepcions a la regla general d'accés als expedients. La interpretació que cal seguir, doncs, és que si la intimitat o privacitat d'un tercer queda perjudicada amb l'accés a la documentació, aquest accés s'ha de concedir pel que fa a la part del document no afectat per l'exclusió. Per tant, cal procurar mantenir l'absoluta reserva sobre aquestes dades, però sense que això suposi un bloqueig indiscriminat d'accés a la documentació.
Tot i això, cal tenir en compte que la regulació del dret d'accés continguda a la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, entrarà en vigor el 10 de desembre de 2014.
El Síndic considera que aquesta llei, que conté una regulació molt més propera als estàndards els països del nostre entorn, ha de ser el referent normatiu per a la valoració de les peticions d'accés a informació pública malgrat que formalment no hagi entrat encara en vigor, en la mesura que ofereix les pautes per garantir el dret ciutadà a l'accés a la informació pública.
Així doncs, cal que l'Ajuntament verifiqui, d'acord amb les disposicions legals esmentades i en un procés de ponderació d'interessos, si les dades que consten en els documents que el promotor vol consultar es poden difondre o no.
Per tot el que s'ha exposat, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Torrelles de Llobregat que doni resposta al promotor de la queixa i resolgui expressament el recurs de reposició que va formular el 2 d'agost de 2013.