La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb les condicions en què va ser atesa a l'Hospital de la Vall d'Hebron quan hi va acudir per donar a llum el seu fill, el dia 5 de setembre de 2013. Concretament, es queixa perquè els espais en què va ser atesa no són el lloc més idoni per prestar-li una atenció adequada, sobretot tenint en compte que, segons indica, la planta novena estava tancada.
Segons l'informe de l'Institut Català de la Salut, habitualment el centre hospitalari té dues plantes de puerperi que absorbeixen tota l'activitat de parts i patologia de l'embaràs. En circumstàncies normals, la rotació d'ingressos i altes d'aquestes plantes són suficients perquè les pacients puguin ingressar amb agilitat un cop es produeixi el part i tant la mare com el nounat estiguin en situació de pujar a planta. Tot i això, hi ha dies puntuals en què hi ha un increment de l'activitat en el Servei d'Urgències que fa que aquestes dues plantes no puguin assumir el volum d'ingressos, i això és el que va succeir entre els dies 5 i 7 de setembre de 2013.
Pel que fa a la ubicació de la persona interessada al passadís del Servei d'Urgències, s'esmenta que va ser durant un temps provisional abans de poder-la traslladar a la sala D (observació d'Obstetrícia), i que no es tracta d'una pràctica habitual sinó que respon a les circumstàncies extraordinàries esmentades.
Pel que fa a la novena planta, s'indica que estava tancada perquè durant els mesos d'estiu l'activitat quirúrgica es redueix significativament. No obstant això, en el moment en què es va detectar l'augment de l'activitat a Urgències es van posar en marxa els mecanismes pertinents per a l'obertura dels llits necessaris.
Tot i això, el Síndic insta el Departament de Salut a fer el que calgui perquè les mesures que ja es preveu aplicar en aquells casos en què hi hagi més concurrència de persones al Servei d'Urgències i una disminució de lliurament d'altes que permetin alliberar llits, s'apliquin amb la diligència suficient perquè els pacients no notin els efectes negatius de l'increment d'assistència i es garanteixi el seu dret a una atenció de qualitat, no només pel que fa a l'atenció purament assistencial sinó també pel que fa al confort i a la intimitat dels pacients.