El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació de l'empresa responsable de la gestió del poliesportiu municipal de Sant Quirze del Vallès a partir del moment en què va donar de baixa el seu fill, de nou anys, del curset de natació que feia els dissabtes al matí.
Exposa que el seu fill ha assistit durant quatre anys als cursets de natació organitzats al poliesportiu i que, per motius personals, al curset 2010-2011 només hi va anar durant el primer trimestre, per la qual cosa el va donar de baixa el 30 de desembre de 2010. Malgrat la comunicació de la baixa, l'empresa gestora va intentar passar el càrrec del segon trimestre mitjançant rebut domiciliat, que va ser retornat.
Quan al setembre de 2011 el promotor va voler inscriure el seu fill al curset de natació, l'entitat gestora no li ho va permetre i li va exigir el pagament total del curs anterior.
El promotor també exposa que el full d'inscripció contenia clàusules abusives d'exempció de responsabilitat.
Un cop examinada la documentació tramesa per l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, el Síndic arriba a les conclusions següents:
1. El reglament d'ordre intern del servei no recull cap previsió amb relació als usuaris que vulguin donar-se de baixa d'un curset.
2. La normativa de règim intern dels cursets de natació no preveu cap conseqüència pel fet de no respectar la comunicació de baixa abans del dia 20 del mes en curs.
3. En cap de les dues normatives no s'ha previst que la direcció del centre pugui impedir a l'usuari-cursetista poder inscriure's a un nou curs.
4. El full d'inscripció permet anul·lar la inscripció abans del dia 20 del mes anterior al de la baixa, i també preveu que transcorreguts cinc dies de l'inici de l'activitat l'import del curs no es retorna sota cap concepte. Per tant ?a sensu contrario?, si no han transcorregut els cinc dies des de l'inici de l'activitat, l'import es podria retornar.
5. El pagament del curset era trimestral. El promotor no va comunicar la baixa abans del dia 20 del mes anterior al de la baixa, però sí que ho va fer abans del transcurs dels cinc dies de la represa del curs al gener de 2011.
Per aquestes raons, el Síndic conclou que la decisió del centre esportiu de no permetre la inscripció del fill del promotor al curs de natació 2011-2012 no s'ajusta a dret. En conseqüència, suggereix a l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès que revisi la seva decisió i, si escau, ordeni al complex esportiu municipal que trameti un escrit al promotor per rectificar el contingut de l'escrit que li va fer arribar el 18 de novembre de 2011.
Segons l'informe tramès per l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, tot i que el consistori ha conclòs que la concessionària havia de suprimir la clàusula d'exoneració de responsabilitat continguda en el full d'inscripció, pel que fa a la denegació de la inscripció es manté que la decisió de la concessionària és correcta, i afegeix que és una pràctica habitual suspendre la prestació del servei si un usuari no fa efectiu algun pagament i no donar-lo d'alta de nou si no satisfà el deute pendent. I per aquest motiu assenyala que, atès que l'usuari no va demanar la baixa dins de termini, la baixa no es va fer efectiva en el moment de la sol·licitud, sinó amb posterioritat. Alhora, l'informe afegeix que durant el temps en què la baixa no es va fer efectiva l'usuari podia utilitzar el servei; és a dir, que el fill del reclamant podia assistir al curset de natació durant tot el segon trimestre del curs 2010-2011.
El Síndic assenyala que aquesta darrera precisió que conté l'informe jurídic contradiu la normativa de règim intern dels cursetistes de natació, perquè l'apartat 3.A.3, relatiu a la fi de la condició de cursetista, assenyala que la direcció pot suspendre la condició si ?alguna de les quotes no ha estat satisfeta després de la data del seu venciment?. En conseqüència, quan el promotor de la queixa va retornar el rebut, el seu fill va perdre la condició de cursetista i, a diferència del que indica l'informe jurídic, no hauria d'haver pogut assistir al curset de natació durant tot el 2n trimestre del curs 2010-2011 (1r trimestre de l'any 2011).
L'informe tramès estima que les condicions per sol·licitar la baixa com a usuari han de ser les mateixes que es preveuen per als abonats, per la qual cosa conclou que és encertada l'aplicació de l'article 5.2.3 b del Reglament de règim intern.
Amb relació a aquest punt, el Síndic insisteix en el fet que si l'article 5.2.3 b està redactat en termes de quotes mensuals -perquè està pensat per als abonats- davant d'una situació com la que ha motivat la queixa -retard en la comunicació de la baixa- sembla que cal reconsiderar si s'ha de mantenir el cobrament d'una quota trimestral o bé si s'ha de fer un fraccionament i reclamar una mensualitat.
Amb aquestes puntualitzacions, el Síndic clou l'expedient de referència, ja que, atès que l'Ajuntament assenyala que tindrà en compte les consideracions formulades amb la finalitat de perfeccionar el nou contracte de gestió que ha de licitar i la revisió del reglament regulador del servei, aquesta institució entén que les consideracions formulades han estat parcialment acceptades.