El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta del Departament d'Empresa i Ocupació a la sol·licitud que va presentar en què demanava poder cobrar la totalitat de la prestació de la renda mínima d'inserció.
Exposa que el març de 2012 se li va concedir la prestació de la renda mínima d'inserció, de la qual se li deduïa els ingressos que generava de les feines esporàdiques que duia a terme. Tot i això, manifesta que va haver d'abandonar aquelles activitats perquè la Policia Local el va advertir en diverses ocasions que si continuava fent-les podria ser sancionat, i així ho va comunicar a la seva assistent social.
En data 21 de maig de 2013, els serveis socials de referència van enviar al Departament un informe de modificació d'ingressos de la unitat familiar, en què es posava de manifest que el promotor ja no disposa de cap ingrés relacionat amb les feines esporàdiques que feia i es demanava cobrar la totalitat de la prestació. Tot i això, el promotor encara no ha rebut resposta.
El Departament d'Empresa i Ocupació informa que la proposta de modificació de l'import de la prestació dels serveis socials de referència es va valorar favorablement però no va entrar en nòmina per manca de disponibilitat de crèdit i, segons s'indica, en aquests moments es considera que no té prelació suficient, ja que hi ha altres expedients prioritaris.
El Síndic posa de manifest que han transcorregut més de deu mesos des del moment en què s'hauria d'haver produït l'increment de la prestació, i encara no s'ha fet efectiva. Mentrestant la família ha estat subsistint amb una quantia molt inferior a la que li correspondria, però aquesta situació els pot comportar perjudicis.
D'altra banda, pel que fa a l'aplicació de criteris de prelació sobre la base de l'Acord de Govern del 23 d'octubre de 2011, cal recordar que la Llei preveu la possibilitat d'aplicació d'aquests criteris en el marc del procés d'aprovació del pla individual d'inserció i reinserció, però no en supòsits, com aquest, en què es tracta d'adequar l'import de la prestació a les noves condicions de la unitat de convivència.
D'acord amb això, el Síndic insta el Departament a prendre les mesures adients per atendre aquestes situacions, prioritzar l'atenció de les persones i famílies que es troben en aquesta situació i possibilitar una resolució més eficient d'aquests casos, de manera que l'import de la prestació que reben s'adapti de manera ràpida als canvis i les noves necessitats familiars.
Pel que fa al cas concret del promotor, el Síndic suggereix que es modifiqui l'import de la prestació de què és titular d'acord amb la situació existent el maig de 2013, de manera que sense més demora rebi la quantia que li pertoca.