El Síndic recorda que la prestació de la renda mínima d'inserció té com a finalitat atendre les necessitats de famílies en situació de vulnerabilitat i amb manca de recursos econòmics, i que les conseqüències de la demora en iniciar la prestació poden ser greus.
També cal recordar que la normativa sobre la prestació de renda mínima d'inserció recull que en cap cas el termini de la presa de l'acord definitiu no pot superar els quatre mesos des de la presentació del projecte i, segons la informació de què es disposa, aquest termini ja s'ha complert sense que s'hagi emès la resolució.
A més, d'acord amb la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, les administracions públiques tenen el deure de resoldre expressament, i dins del termini establert, tots els procediments administratius. També es fa referència a aquest deure en les recomanacions que es recullen en el Codi de bones pràctiques administratives aprovat per aquesta institució.
És per tot això que el Síndic recorda al Departament d'Empresa i Ocupació el deure de les administracions públiques d'actuar d'acord amb els principis de celeritat i eficàcia, i de resoldre expressament tots els procediments, dins del termini màxim establert.
I, pel que fa al cas concret del promotor d'aquesta queixa, el Síndic suggereix al Departament que doni les ordres oportunes perquè es valori el seu expedient sense més dilació i es resolgui en conseqüència i, sempre que la persona interessada reuneixi tots els requisits, s'iniciï el pagament de la prestació de la renda mínima d'inserció i se li abonin els endarreriments que pugui haver meritat.