La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la prestació de la renda mínima d'inserció que tenia reconeguda.
Exposa que en data 21 d'octubre de 2011 es va dictar una resolució de suspensió de la prestació, tot i que la seva situació no ha variat i ha complert amb totes les seves obligacions com a beneficiària de la prestació.
En l'informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom s'indica que la suspensió, acordada l'octubre de 2011, es va fer tenint en compte l'existència d'ingressos que la promotora no havia comunicat. Concretament es fa referència a un ingrés bancari per un import de 1000 euros que es va fer el maig de 2011.
En vista d'aquesta informació, el Síndic fa les consideracions següents:
D'entrada, cal dir que la naturalesa d'aquest ingrés no resulta indicativa de l'existència d'ingressos que permetin a la persona titular de la prestació atendre les seves necessitats bàsiques de manera autònoma, sense necessitat de la prestació de renda mínima d'inserció. Es tracta d'un ingrés puntual, i de quantia molt reduïda, que no modifica de manera substancial la capacitat econòmica de la persona. De fet, no hi ha tampoc constància en la documentació aportada de cap altre ingrés posterior, la qual cosa reforça la concepció d'un ingrés puntual.
El Síndic recorda que l'Administració té la possibilitat de requerir a la persona interessada els documents que consideri necessaris o de demanar els informes que cregui oportuns. No fer-ho així implica una situació d'indefensió per a la persona que no és respectuosa amb els seus drets com a persona interessada en el procediment administratiu.
D'altra banda, és també qüestionable que la promotora tingui l'obligació de comunicar aquest ingrés. La normativa que regula la prestació de renda mínima d'inserció estableix l'obligació de les persones beneficiàries de comunicar canvis en la seva situació que puguin modificar, suspendre o extingir la prestació. I en aquest cas concret, vista la quantia i les característiques de l'ingrés, difícilment es pot considerar que aquest ingrés impliqués un canvi substancial en la situació patrimonial de la promotora.
Però en qualsevol cas, encara que el fet de no haver comunicat aquest ingrés es pogués considerar un incompliment, això no justifica una suspensió tan perllongada o indefinida de la prestació, sense haver fet cap altre tràmit o actuació per verificar la situació de la promotora.
De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que adopti les mesures oportunes per comprovar les circumstàncies econòmiques de la promotora de la queixa en el moment de la suspensió, i comprovar l'existència o no d'ingressos suficients per mantenir el dret a la prestació, i que li requereixi expressament, en cas necessari, la documentació que es consideri oportuna per acreditar la seva situació.
Igualment el Síndic suggereix al Departament que, en cas que comprovi que l'ingrés puntual esmentat era l'únic que es va produir, valori la seva incidència de manera adequada a les finalitats de la prestació i el dret de la promotora a mantenir la prestació, amb les modificacions que corresponguin.