Resolució
AO-06945/2012 Actuació d'ofici relativa a les conseqüències de les reformes introduïdes pel Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, i de les modificacions en el finançament del Sistema per a l'autonomia i atenció a la dependència, en relació amb l'efectivitat del dret de les persones en situació de dependència a rebre una prestació econòmica per cures en l'entorn familiar

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 29/10/2012
Data de l'últim moviment 04/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, va crear el Sistema per a l'autonomia i l'atenció a la dependència (en endavant SAAD), en el marc del qual es va crear la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar. Es tracta d'una mesura excepcional per atendre les necessitats de les persones reconegudes com a dependents que ja eren ateses en l'entorn familiar, i sempre que el SAAD no pogués oferir un servei considerat més adequat.

Mitjançant el Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol (que recull mesures urgents de caire
econòmic per aconseguir un estalvi immediat en la despesa de les administracions públiques i un reequilibri sostenible del SAAD tenint en compte la situació econòmica d'Espanya i l'exigència del compliment de l'objectiu del dèficit públic), es modifiquen diferents aspectes de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, i, substancialment, la configuració de la prestació econòmica per cures en l'entorn familiar de les persones amb dependència. També es modifiquen els criteris de finançament del SAAD a partir de l'entrada en vigor de la disposició addicional quarantena de la Llei 2/2012, de 29 de juny, de pressupostos generals de l'Estat.

Atesa la importància dels canvis que suposarà la reforma de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, mitjançant el Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, especialment pel que fa al finançament de les prestacions vinculades a la situació de dependència i a la configuració de la prestació econòmica per atenció en l'entorn familiar, el Síndic ha considerat oportú iniciar aquesta actuació d'ofici, a fi d'estudiar l'impacte d'aquesta reforma normativa en el finançament de les prestacions del Sistema català d'autonomia i atenció a la dependència (en endavant SCAAD) i, en concret, en la configuració de la prestació econòmica per cures en l'entorn familiar.

Contingut

El Síndic és conscient, d'una banda, que en la conjuntura econòmica actual i ateses les modificacions que s'han dut a terme en el finançament del SAAD, el marge de maniobra que té l'Administració de la Generalitat per decidir sobre l'aplicació o no de la suspensió del pagament de les prestacions econòmiques per cures en l'entorn familiar és molt reduït; i de l'altra, que aquestes mateixes circumstàncies han condicionat la disponibilitat de tresoreria no solament del Departament de Benestar Social i Família sinó en general de totes les administracions públiques, la qual cosa s'ha evidenciat, entre altres casos, en l'incompliment del pagament de les prestacions econòmiques per cures en l'entorn familiar reconegudes.

Tot i això, el Síndic insta l'Administració de la Generalitat a establir mecanismes adreçats a minimitzar els efectes negatius de la situació d'incertesa i greuge comparatiu que s'ha generat en relació amb els beneficiaris de la prestació econòmica per cures en l'entorn familiar.

En aquesta línia, i si tot i els esforços duts a terme per atendre els pagaments deguts es constata que la situació de tresoreria no permet complir els terminis establerts en la normativa vigent, el Síndic recomana al Departament de Benestar Social i Família:

1. Que faci els estudis de viabilitat econòmica que consideri adients a fi d'establir un pla general de pagament fixant un calendari amb terminis concrets per satisfer les prestacions de l'SCAAD reconegudes i impagades.

2. Que paral·lelament, si davant de casos que d'acord amb el dret vigent es troben en igualtat de condicions (és a dir, que tenen el mateix dret de ser atesos en el mateix moment, com és el cas dels drets i les prestacions vinculades a la situació de dependència d'una persona quan han estat reconeguts en la resolució PIA corresponent) l'Administració es veu obligada a decidir un ordre de prelació per atendre uns pagament abans que altres, estableixi expressament els criteris objectius que es faran servir per a aquesta priorització i n'informi les persones afectades. 

La claredat i la publicitat d'aquests criteris és l'únic element que, davant de situacions jurídicament equivalents, permet prioritzar garantint la transparència i la seguretat jurídica a les persones en relació amb l'exercici dels seus drets.

D'acord amb això, i tenint en compte l'objecte de la prestació econòmica per cures en l'entorn familiar, el Síndic considera que la priorització que es faci a l'hora de decidir sobre l'ordre en què es faran els pagaments endarrerits de l'SCAAD hauria de basar-se tant en el tipus de pagament degut (mensualitats corrents de la prestació econòmica per cures en l'entorn familiar, endarreriments ajornats a cinc anys, endarreriments ajornats a vuit anys, prestacions meritades i no percebudes en cas de dependents que han causat traspàs) com en criteris objectius que valorin la capacitat econòmica de la persona depenent en relació amb el nivell de necessitat o d'urgència en funció de la seva capacitat per assumir les despeses derivades del suport que requereix per al desenvolupament de les activitats de la vida diària.

També caldria tenir en compte dins dels criteris de priorització l'interès superior del menor. El Síndic considera que el principi de l'interès superior de l'infant o l'adolescent és un mandat legal (derivat de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència) que ha de servir com a criteri de priorització en el moment de decidir sobre l'atorgament d'ajuts i prestacions en aquells casos en què es detecti que la disposició pressupostària no és suficient.

Aquests criteris haurien d'estar determinats en un instrument jurídic general de coneixement públic accessible a totes les persones interessades. 

3. Que, pel que fa a la decisió d'ajornar el pagament de les prestacions reconegudes i respecte de les quals no s'ha iniciat el pagament, concreti expressament, bé en el cos de la resolució PIA que reconeix una prestació econòmica per cures en l'entorn familiar, bé en un nou acte administratiu -si la resolució PIA ha estat emesa abans d'aquesta decisió-, la determinació d'ajornar aquests pagaments, i que n'informi els beneficiaris de la prestació. 

4. Que dugui a terme els estudis que consideri pertinents a fi i efecte dissenyar i implementar, com més aviat millor, mesures econòmiques, financeres i organitzatives adreçades a garantir l'estabilitat financera i la sostenibilitat de l'SCAAD en un futur. 

Tot això sense menystenir el fet que és desitjable que en tots els casos de retard en el pagament de prestacions reconegudes l'Administració adopti totes les mesures que consideri necessàries per complir els terminis fixats per la normativa vigent i pels seus actes administratius.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/11/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/01/2013 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/01/2013 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/03/2013 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/05/2013 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/10/2013 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/01/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
24/02/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/02/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
01/04/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
28/04/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
22/07/2014 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
23/07/2014 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
03/12/2014 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
28/04/2015 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
26/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
04/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració

Expedients Relacionats

Q-06032/2011
Q-01615/2012
Q-05642/2012
Q-05815/2012
Q-06810/2012
Q-07186/2012
Q-03747/2013