El promotor de la queixa, en representació d'una entitat de Manresa dedicada a l'atenció i suport als immigrants, denuncia que l'Ajuntament d'aquesta localitat exigeixi i liquidi al ciutadà estranger la taxa per serveis urbanístics -consistents en l'emissió d'informes per a reagrupament familiar- quan tramita la sol·licitud d'informe sobre l'adequació de l'habitatge adreçada a la Direcció General per a la Immigració, del Departament de Benestar Social i Família.
Amb l'entrada en vigor el 30 de juny de 2011 del nou Reglament d'estrangeria, correspon al Departament de Benestar Social i Família, per mitjà de la Direcció General per a la Immigració, la competència d'emetre l'informe sobre disponibilitat i adequació d'habitatge i l'informe d'arrelament social, sens perjudici de l'informe tècnic que els ajuntaments elaborin per tal que el Departament pugui fonamentar l'informe. Per aquest motiu, el 6 d'abril de 2011 el Departament va signar un acord amb les entitats municipalistes de Catalunya, en què es va fixar que dins de la instrucció del procediment per a l'emissió de cada informe calia comptar amb un informe de l'ajuntament en què el ciutadà estranger es trobés empadronat.
D'altra banda, l'entitat promotora de la queixa assenyala que, malgrat que el Departament ha d'emetre i notificar l'informe en un termini de trenta dies, l'Ajuntament no en permet el compliment perquè les actuacions municipals s'endarrereixen.
En l'informe de resposta de l'Ajuntament de Manresa s'indica el següent:
- El temps mitjà emprat en emetre el document proposta d'informe d'arrelament social -dintre del període analitzat d'1 de gener de 2012 a 25 de maig de 2012- ha estat de 28,32 dies, amb un màxim de 74 dies i un mínim de 6 dies.
- El temps mitjà emprat en emetre l'informe d'adequació d'habitatge -dintre del període d'1 de gener de 2012 a 15 de maig de 2012- ha estat de 29,3 dies, amb un màxim de 92 dies i un mínim de 9 dies. L'allargament del termini és en alguns casos imputable als particulars, especialment quan no es presenten en el moment de la inspecció de l'habitatge o quan no aporten la documentació. A banda d'això, també hi ha els casos en què l'habitatge incompleix les condicions d'habitabilitat però el defecte és esmenable, i ha calgut efectuar fins a quatre inspeccions per acabar de corregir-ho.
- Quant al fonament de la taxa aplicada a la proposta d'informe d'adequació d'habitatge, es fa constar que es troba a l'article 2 de l'Ordenança fiscal núm. 6 reguladora de la taxa per a l'expedició de documents. Aquest article estableix que el fet imposable de la taxa el constitueix l'activitat administrativa desenvolupada amb motiu de la tramitació, de tota mena de documents que expedeixi i d'expedients que entenguin de l'administració o les autoritats municipals.
En vista d'aquesta informació, el Síndic ha assenyalat que la Instrucció 1/2012, de 20 de març, no està habilitada per establir un termini màxim de 30 dies hàbils als ajuntaments per emetre el document proposta. En conseqüència, en aplicació de la disposició addicional dinovena de la Llei 30/1992, la llei esdevé d'aplicació supletòria en els procediments administratius que regula la Llei d'estrangeria. I aquest fet ens duu a l'aplicació de l'article 83.2 de la Llei 30/1992, en virtut del qual els informes han de ser evacuats en el termini de 10 dies, sense que el Síndic consideri que sigui possible ampliar el termini, perquè el Reglament d'estrangeria fixa en 30 dies el termini màxim en què la comunitat autònoma ha d'emetre l'informe i notificar-lo a la persona interessada.
Quant a la imposició de taxes locals per l'emissió de l'informe, el Síndic assenyala que la manera de sufragar les despeses que l'elaboració del document proposta genera a les entitats locals s'ha de fixar entre la Direcció General per a la Immigració i els ajuntaments, atès que el ciutadà amb qui estableix la relació és amb la Direcció General, que és l'òrgan competent per resoldre i a qui va adreçada la sol·licitud.
El Síndic també ha assenyalat al Departament de Benestar Social i Família que, en el marc del grup de treball de la Comissió Mixta Paritària Generalitat-Ens Locals, prevista a la disposició addicional cinquena de la Llei 10/2010, de 7 de maig, d'acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya, caldria repensar com articular la relació amb els ajuntaments per assolir una gestió més eficaç i ajustada a la normativa vigent del procediment d'elaboració dels informes.
Per tot això, el Síndic recorda a l'Ajuntament de Manresa que, en la mesura que sigui possible, intenti ajustar l'elaboració dels documents proposta dintre del termini màxim de 10 dies hàbils per possibilitar el compliment del termini d'emissió i notificació dels informes en 30 dies, i li demana que valori les consideracions efectuades amb relació a la imposició de taxes locals.