Un cop examinada tota la documentació de què es disposa, el Síndic ha comprovat el següent:
1. Tot i que la persona interessada el dia 9 de setembre de 2009 va demanar dia i hora per tal que es practiqués la prova testifical, no consta que l'Ajuntament respongués expressament la seva sol·licitud. Al contrari, va considerar-la desistida, atès que en data 17 de novembre de 2010 l'advocada de la persona interessada va presentar un escrit que recollia la declaració d'un testimoni presencial.
2. No es va dur a terme el tràmit d'audiència previ i preceptiu establert a l'article 11 del Reial decret 429/1993, de 26 de març, pel qual s'aprova el Reglament dels procediments de les administracions públiques en matèria de responsabilitat patrimonial, que exigeix que un cop instruït el procediment i immediatament abans de redactar la proposta de resolució, aquest es posi de manifest a la persona interessada i se li faciliti una relació dels documents que consten en el procediment a fi que puguin obtenir una còpia dels que estimin convenients i se'ls concedeixi un termini no inferior a deu dies ni superior a quinze per formular les al·legacions i presentar els documents i les justificacions que s'estimin pertinents.
3. A banda de les irregularitats ja descrites, tampoc no consta que es dugués a terme cap actuació municipal que justifiqui la dilació en el dictat de la resolució i de forma extemporània. També consta que de manera extemporània, un cop dictada la resolució desestimatòria de la responsabilitat patrimonial, s'ha demanat un informe a la companyia asseguradora i a l'aparellador municipal.
Ateses aquestes circumstàncies, el Síndic demana a l'Ajuntament de Figueres que doni les ordres oportunes per tal que, a l'empara de l'article 105 de la Llei 30/1992 de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, es revoqui d'ofici la resolució dictada sense haver donat compliment als tràmits reglamentàriament establerts.
Aquest precepte legal estableix que aquesta actuació poden dur-la a terme les administracions públiques en qualsevol moment, atès precisament el caràcter desfavorable de l'acte que es revoca, amb l'única limitació que la revocació no constitueixi una dispensa o exempció no permesa per la llei ni sigui contrària al principi d'igualtat, a l'interès públic o a l'ordenament jurídic, sense que cap d'aquestes circumstàncies tingui lloc en el cas objecte de la queixa de la persona interessada.
En conseqüència, el Síndic entén que cal retrotreure el procediment al tràmit procedimental en què s'hauria d'haver donat resposta expressa a la sol·licitud de la persona interessada, per tal que pugui dur a terme la pràctica de la prova testifical i per tal que a continuació de l'estimació de la pràctica si es declara pertinent i de l'emissió de tots els informes que s'estimin pertinents per resoldre, inclosos els de l'asseguradora i el de l'aparellador municipal, es posi l'expedient de manifest a la persona interessada abans de dictar la proposta de resolució escaient.