El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la previsió de la ubicació del nou edifici d'una escola de Sitges.
Exposa que els alumnes d'aquesta escola fa temps que estan ubicats en barracons, i que la ubicació triada per a la construcció de la nova escola és un solar al costat de l'autopista; que aquesta decisió comportarà riscos importants per a la salut dels alumnes pels efectes de contaminació de l'aire que el trànsit intens i continuat comporta.
D'altra banda, esmenta que a 500 metres de la ubicació de la nova escola hi ha un crematori que no disposa de filtres, la qual cosa fa encara més aconsellable buscar un altre indret per a la construcció de l'escola.
Un cop rebut l'informe del Departament d'Ensenyament, i tot i no rebre l'informe demanat a l'Ajuntament de Sitges, el Síndic ha fet arribar les consideracions següents a ambdues administracions:
En primer lloc, que correspon al Departament d'Ensenyament planificar l'oferta de llocs escolars, i a l'Ajuntament col·laborar en l'oferta i la cessió dels terrenys necessaris per a la construcció de nous centres, si escau, dur a terme el planejament urbanístic i, en definitiva, definir el model de poble que desitja conformar.
En segon lloc, que el solar triat per ubicar-hi el centre docent hauria de ser coherent amb la normativa vigent, en tot allò referent a la regulació de la qualitat ambiental, els sorolls i el dret dels alumnes a disposar d'un entorn saludable.
Així, el Síndic entén que el criteri que hauria de regir la ubicació de nous centres docents hauria de ser la seva adequació a l'activitat que s'hi desenvoluparà, l'activitat escolar, i especialment l'interès dels infants que hi cursaran els estudis, criteri que ha de tenir caràcter prioritari en la presa de decisions de l'Administració, tal com preveuen la Llei orgànica 1/1996, de protecció jurídica del menor, la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant i la Llei 14/2010, de 27 de maig, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència.
En el cas concret del nou edifici de l'escola en qüestió, l'informe del Departament d'Ensenyament fa constar que s'han demanat els informes adients a la Delegació de Govern i a les societats concessionàries d'autopistes, però no informa del contingut ni de les valoracions dels dits informes.
S'observa també que l'informe fa esment a la contaminació acústica, però no als perills de contaminació ambiental que exposava el promotor de la queixa; tampoc no fa referència a cap sol·licitud d'informe sobre els nivells de qualitat de l'aire ni sobre el mesurament dels nivells sonors a la nova ubicació ni sobre cap auditoria ambiental municipal de Sitges.
Això sorprèn, atès que des de la perspectiva de l'adequació de l'espai a la seva finalitat no es pot oblidar que una bona part de la vida escolar es desenvolupa a l'exterior, i que les activitats del centre resultaran inevitablement afectades pels nivells de contaminació acústica i de l'aire generades pel seu emplaçament.
Per tot això, el Síndic ha suggerit que es tinguin en compte els factors referents a la contaminació acústica i ambiental i ha demanat que es revisi la idoneïtat de la construcció del nou edifici de l'escola des de la perspectiva dels drets dels alumnes a la salut i a un entorn saludable.