La promotora de la queixa exposa que està separada i té la guàrdia i custòdia del seu fill, i que el pare té atorgat un règim de visites. Segons diu, el pare de l'infant desatén les seves necessitats i posa en risc la seva salut, motiu pel qual el mes de maig de 2014 els serveis socials de Tarragona van obrir un expedient de risc. Tot i això, segons la promotora, encara no s'ha fet res en relació amb aquest assumpte.
La Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, entén per situació de risc la situació en què el desenvolupament i el benestar de l'infant o l'adolescent es veuen limitats o perjudicats per qualsevol circumstància personal, social o familiar, sempre que per a la protecció efectiva de l'infant o adolescent no calgui la separació del nucli familiar. Entre les situacions de risc hi ha el conflicte obert i crònic entre els progenitors, quan anteposen llurs necessitats a les de l'infant o adolescent.
Així, els serveis socials bàsics han de valorar l'existència d'una situació de risc i promoure, si escau, les mesures i els recursos d'atenció social i educativa que permetin disminuir o eliminar la situació de risc cercant la col·laboració dels progenitors.
Per tant, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Tarragona que revisi l'actuació dels serveis socials i informi aquesta institució de:
1. Les mesures i els recursos d'atenció social i educativa adoptats des que l'expedient de risc es va obrir que permetin controlar, disminuir o eliminar la situació de risc, en interès superior d'aquest infant.
2. Les actuacions empreses o previstes per cercar la col·laboració dels progenitors, necessària per poder promoure dites mesures i treballar amb la família.
3. La resposta que s'ha donat al recurs d'alçada presentat per la promotora de la queixa.