La promotora de la queixa, en representació de l'AMPA d'una escola de Sant Vicenç dels Horts, manifesta la seva disconformitat amb el procediment per mitjà del qual es va establir l'horari del centre per al curs 2011-2012 i amb l'horari que finalment va quedar aprovat.
Exposa que l'equip directiu va convocar el consell escolar sense temps suficient per consultar l'opinió dels pares i les mares dels alumnes, i assenyala que l'horari establert és molt poc habitual, motiu pel qual es van adreçar als Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament per demanar que el revisessin però no han obtingut resposta.
En primer lloc, en relació amb l'horari establert per al curs 2011-2012, el Síndic considera que aquest horari s'ajusta a les previsions de la normativa, que es contenen en l'Ordre ENS/102/2011.
Així, cal tenir present que la Llei d'Educació estableix únicament que la jornada escolar comprèn normalment horari de matí i tarda, per la qual cosa el Departament d'Ensenyament disposa d'un ampli marge de discrecionalitat per establir la jornada escolar, que concreta anualment. Atès que l'horari autoritzat per a l'escola s'ajusta als paràmetres d'aquesta ordre, no es pot considerar que tingui caràcter irregular, per bé que s'hi pugui estar en desacord i siguin possibles altres opcions.
En segon lloc, respecte de l'aprovació de l'horari per part del consell escolar del centre, en l'escrit de queixa s'assenyalava que es va convocar la reunió un divendres per al dimarts següent i el dilluns era festiu, per la qual cosa no es va poder consultar les famílies.
En aquest sentit, el Síndic recorda que la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, estableix que la convocatòria de la sessió de l'òrgan col·legiat s'ha de notificar als membres amb una antelació mínima de quaranta-vuit hores, llevat del cas d'urgència apreciada pel president o presidenta, que s'ha de fer constar a la convocatòria (art. 17.1). D'altra banda, la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix que sempre que la llei o la normativa europea no expressin una altra cosa, quan els terminis s'assenyalin per dies s'entén que aquests són hàbils, i queden exclosos del còmput els diumenges i els dies declarats festius (art. 48).
En aquest cas, tot i que des d'un punt de vista formal es va respectar el termini de quaranta-vuit hores, s'hauria d'haver tingut en compte el criteri general establert en la normativa de procediment administratiu en el sentit de no computar els diumenges i els dies declarats festius.
Cal recordar que el consell escolar és l'òrgan de participació de la comunitat escolar en el govern del centre, la qual inclou els pares, mares i tutors, i que, en conseqüència, tant des de la direcció de l'escola com des de l'Administració educativa, s'hauria de vetllar perquè aquesta participació pugui ser real i efectiva.
I en tercer lloc, les mares i els pares del centre que es van adreçar als Serveis Territorials per escrit en relació amb l'horari del centre tenien dret a rebre una resposta escrita d'aquesta administració. Així ho estableixen la normativa reguladora del procediment administratiu i la normativa reguladora del dret de petició.
Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament, d'una banda, que doni instruccions a aquesta escola de Sant Vicenç dels Horts perquè les futures convocatòries de reunions del consell escolar es facin amb un marge d'antelació que permeti la participació efectiva de tots els sectors de la comunitat educativa, un marge que ha de ser com a mínim de quaranta-vuit hores (dos dies) hàbils, excloent diumenges i dies declarats festius; i d'altra banda, que doni resposta als escrits que l'AMPA ha adreçat als Serveis Territorials del Departament.