El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la reducció i posterior suspensió de la seva prestació de renda mínima d'inserció.
Exposa que el mes de setembre de 2011 es va reduir la quantia de la prestació de renda mínima d'inserció que percebia i que posteriorment es va suspendre. Els motius al·legats eren que cobrava una prestació del servei públic d'ocupació. Assegura que això no és cert, i que va presentar la reclamació corresponent mitjançant els serveis socials bàsics. Assenyala també que aquests fets han portat la família a una situació extremadament crítica, ja que no poden atendre les seves necessitats bàsiques.
De l'informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom es desprèn que en data 20 de setembre de 2011 es van dictar dues resolucions relatives al procediment de la persona interessada: En la primera, es modificava la quantia de la prestació, per raó d'altres ingressos que rebia el titular de la prestació. En la segona, se suspenia la prestació per trasllat temporal de residència fora de Catalunya.
En data 19 de gener de 2012, la persona interessada va interposar recurs contra aquesta darrera resolució. En aquest recurs, explicava les circumstàncies del viatge que havia fet fora de Catalunya, i demanava que es deixés sense efectes la suspensió perquè entenia que el motiu no estava justificat.
En l'informe del mes d'abril de 2012, la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom s'indicava que el recurs estava en tràmit i que, un cop valorades les al·legacions, es resoldria sobre la confirmació o no de la resolució impugnada. No consta que a hores d'ara s'hagi resolt aquest recurs.
En data 18 de gener de 2012 la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom va dictar una resolució per la qual es reprenia el pagament la prestació econòmica, amb efectes des del dia 1 de gener de 2012. En aquesta resolució s'expressa com a motiu de la finalització de la suspensió que la persona interessada compleix amb les obligacions derivades del conveni d'inserció, i no es fa cap referència al motiu concret que va determinar la suspensió.
Així doncs, la qüestió que cal analitzar és si és procedent o no la suspensió de la prestació durant el període de setembre de 2011 a gener de 2012.
De les dades aportades per la persona interessada no es desprèn que en la data de la suspensió es trobés fora de Catalunya. Sí que consta que va fer un viatge al seu país el gener de 2011, per tal de renovar els documents d'identitat, i que aquest viatge va tenir una durada de sis dies.
Cal tenir en compte que en aquell moment encara no estaven en vigor les noves condicions establertes per al manteniment de la renda mínima d'inserció -en virtut de la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres- que comporten l'obligació de les persones beneficiàries de romandre de manera permanent a Catalunya. Per tant, no és aplicable en aquest cas aquesta obligació i, en conseqüència, aquest viatge no s'hauria de considerar causa suficient per suspendre la prestació.
D'altra banda, pel que fa al recurs d'alçada interposat per la persona interessada, cal recordar que, d'acord amb la normativa reguladora del procediment administratiu comú -en concret, l'article 115 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- el termini màxim per resoldre els recursos d'alçada és de tres mesos.
De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació, d'una banda, que anul·li la suspensió de la prestació acordada el setembre de 2011 i que reconegui al promotor de la queixa el dret a la prestació durant el període de setembre de 2011 a gener de 2012; i de l'altra, que resolgui amb celeritat el recurs d'alçada interposat pel promotor contra la resolució per la qual se suspenia la prestació.