La persona interessada manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta a l'escrit que va presentar el 26 de juny de 2013, amb relació a la possible discriminació pel fet d'estar d'embarassada. Assenyala que no va poder triar els crèdits i cicles formatius perquè no va poder assistir a la convocatòria pel fet que estava de baixa.
Pel que fa a l'assignació de l'activitat docent, d'acord amb la normativa aplicable, l'assignació dels crèdits la fa el director del centre un cop escoltades les propostes dels departaments. De la informació facilitada pel Departament, se'n desprèn que la determinació de com els departaments han de formular les seves propostes s'ha de fixar en les normes d'organització i de funcionament del centre. Malgrat que l'institut en qüestió té normes de funcionament que estan en procés de revisió, segons l'informe, no recullen els criteris o procediment d'assignació de l'activitat docent.
L'informe de la Inspecció assenyala que el centre disposa d'un acord escrit de repartiment de crèdits. Aquest acord preveu que es farà una llista única de tot el professorat de la família (primer els funcionaris de carrera, segon els qui tenen comissió de servei i tercer els interins), per ordre d'antiguitat al cos, i que per a la tria de crèdits es faran dues rondes segons la llista i dues voltes per a cada grup per triar a raó de 9 hores, aproximadament, per cada volta.
També es fa constar que, malgrat que l'acord no ho indiqui, no es pot concretar la tria sense la presència del professorat, raó per la qual se'l convoca perquè assisteixi a la reunió encara que estigui en situació de baixa mèdica. En tant que no es tracta d'impartir cap activitat docent, a priori no sembla incompatible assistir a aquesta reunió amb una situació d'incapacitat temporal.
Tanmateix, aquesta institució considera que cal preveure les situacions de baixa que siguin incompatibles amb desplaçaments, com ara les que requereixin repòs absolut o ingressos hospitalaris.
En aquests casos, la determinació de quins són els crèdits que correspondran als no assistents no hauria d'estar determinada pel que la resta dels components del departament i de l'especialitat afectada creguin que pot ser del seu interès.
En aquest sentit, un cop el departament en qüestió o el centre docent és coneixedor de la impossibilitat d'assistència manifestada per alguns membres de l'equip docent, el Síndic considera que calia establir una nova data de convocatòria que permetés superar les dificultats d'assistència del professorat o bé que calia suplir la participació presencial per la participació mitjançant l'ús de les noves tecnologies, com ara amb una teleconferència o videoconferència.
Pel que fa a la potestat discrecional del director del centre a l'hora d'assignar als professors les hores, els mòduls professionals, les unitats formatives o crèdits que els corresponguin de la seva especialitat docent, un cop escoltades les propostes, caldria haver exposat a la persona interessada les raons per les quals les seves preferències no podien ser satisfetes. Quan l'Administració actua amb marge de discrecionalitat ha d'operar encara amb més intensitat la necessitat de fonamentar les raons que sustenten la seva decisió per acreditar que aquesta no ha estat contrària al dret fonamental de la treballadora.
El Síndic recomana al Departament d'Ensenyament:
1. Que revisi el procés que segueix el centre docent a l'hora de fer el repartiment de crèdits del personal docent perquè la proposta d'assignacions que es presenti al director sigui el resultat d'un consens previ. Aquesta revisió ha d'implicar la incorporació de les noves tecnologies per a tots els professors que acreditin que no hi poden assistir presencialment.
2. Que resolgui de manera fonamentada la reclamació que la persona interessada va formalitzar per una presumpta vulneració del dret a la igualtat, des de la perspectiva de la no-discriminació per raó de sexe, a partir dels indicis al·legats.