Resolució
AO-07255/2011 Actuació d'ofici relativa al fet que algunes farmàcies de les províncies de Barcelona i Girona hagin deixat de fer guàrdies nocturnes a causa del tancament de l'atenció continuada de diversos centres d'atenció primària

Matèries
Polítiques socials
Salut
Prestacions sanitàries
Data d'inici 21/11/2011
Data de l'últim moviment 27/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Col·legi de Farmacèutics de Barcelona Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució
Col·legi de Farmacèutics de Girona Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució
Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha tingut coneixement que algunes farmàcies de les províncies de Barcelona i Girona han deixat de fer guàrdies nocturnes a causa del tancament de l'atenció continuada de diversos centres d'atenció primària. És el cas, per exemple, de farmàcies de Molins de Rei, Gavà, Breda, Hostalric, Massanes, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu.

El tancament d'aquestes oficines de farmàcia durant la nit ha provocat que hi pugui haver poblacions que no tenen cap farmàcia de guàrdia al municipi durant les nits, i que els usuaris s'hagin de desplaçar a altres municipis a partir de les 22 hores.

De les declaracions de la secretària de la junta del govern del Col·legi de Farmacèutics de la província de Barcelona, se'n desprèn que els quatre col·legis de farmacèutics de Catalunya han arribat a un acord amb el Departament de Salut i s'està confeccionant un nou model en l'atenció farmacèutica per adaptar a la situació actual allò que s'estableix en el Decret 321/1996, d'1 d'octubre, sobre horaris d'atenció al públic, serveis d'urgències, vacances i tancament temporal voluntari de l'oficina de farmàcia, sobre el nombre d'oficines de farmàcia en servei d'urgència.

Segons es publica, aquest nou model està basat en dos paràmetres: el primer és que si hi ha atenció continuada als ambulatoris, les farmàcies hauran de fer guàrdies de nit, i que si no n'hi ha tenen la possibilitat, si volen, de deixar de fer-les. El segon criteri és que sempre s'ha de garantir que els usuaris estiguin com a màxim a mitja hora d'una farmàcia oberta en un mitjà de transport habitual com ara el cotxe. Aquest mou model s'hauria de consolidar durant l'últim trimestre de 2011.

Atès que l'aplicació de criteris diferents als que recull el Decret 321/1996, d'1 d'octubre, sobre horaris d'atenció al públic, serveis d'urgències, vacances i tancament temporal voluntari de l'oficina de farmàcia, podria vulnerar el dret d'accés dels usuaris fora de l'horari ordinari d'atenció al públic a les oficines de farmàcia, el Síndic ha decidit iniciar aquesta actuació d'ofici per estudiar aquest assumpte.

Contingut

Un cop analitzada tota la informació de què es disposa i la normativa vigent aplicable, el Síndic fa les consideracions següents:

En primer lloc, el Síndic constata, d'una banda que l'organització dels servei d'urgències nocturn de les oficines de farmàcia de Catalunya està regulada en el Decret 321/1996, d'1 d'octubre, sobre horaris d'atenció al públic, serveis d'urgències, vacances i tancament temporal voluntari de l'oficina de farmàcia, el qual no ha sofert cap modificació legal i, per tant, es troba plenament vigent. I, d'altra banda, que correspon als col·legis de farmacèutics de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona l'establiment dels torns de guàrdia de les oficines de farmàcia, per delegació del Departament de Salut, d'acord amb les normes que pel que fa a això emeti aquest departament.

En segon lloc, d'una banda, el Departament de Salut informa que els col·legis de farmacèutics de Catalunya van demanar-li la revisió del servei d'urgències nocturn atès que les mesures sobre la despesa farmacèutica que va adoptar el Govern estatal van afectar considerablement l'economia de les oficines de farmàcia. 

D'altra banda, de la informació que proporciona el Col·legi de Farmacèutics de Girona es dedueix que la revisió va ser proposada per la Subdirecció General de Farmàcia del Departament de Salut, que va manifestar la seva voluntat d'adequar els torns d'urgència de les farmàcies a la nova situació de concentració dels serveis d'urgències nocturns de determinats centres d'atenció primària. 

Per la seva banda, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona fa referència a la revisió del servei d'urgència nocturn de les oficines de farmàcia duta a terme conjuntament entre la Subdirecció General de Farmàcia i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

En tercer lloc, el Síndic constata que s'ha produït un canvi en els criteris emprats per determinar un servei d'urgències nocturn: Mentre que el Decret 321/1996 utilitza criteris de tipus d'àrees bàsiques de salut (en endavant ABS) (urbanes, semiurbanes, rurals i de muntanya) amb atenció continuada o no, municipis, nombre de població i nombre d'oficines de farmàcia, el nou model, partint de la base que sempre s'ha de poder tenir accés a l'oficina de farmàcia en servei d'urgències nocturnes més propera en un temps màxim de 15 minuts amb un mitjà de transport habitual, es basa en l'existència o no en un municipi d'atenció mèdica d'urgència les 24 hores, amb independència del tipus d'ABS de què es tracti i del nombre d'oficines de farmàcia que hi hagi al municipi.

Així, el servei d'urgència nocturn ha quedat vinculat al servei d'atenció mèdica continuada presencial en considerar que en cas contrari (si no hi ha CAP amb atenció continuada) no es justifica que hi hagi una farmàcia per atendre prescripcions urgents que no es produeixen.

Per tant, cal analitzar si aquesta revisió del servei d'urgències tindria cabuda dins de l'article 9 del Decret 321/1996 que permet aplicar de manera orientativa els criteris dels articles 6 i 7, quan hi hagi circumstàncies excepcionals degudament justificades que ho aconsellin. I, en aquest sentit, el Síndic considera que la revisió ha suposat alguna cosa més que l'aplicació merament orientativa dels criteris del Decret, atès que ha comportat la introducció de criteris de determinació del servei de guàrdies nocturnes diferents d'aquells que es recullen en el decret regulador, amb les conseqüències que això ha suposat: el tancament de moltes oficines de farmàcia que fins ara prestaven servei d'urgències nocturn.

En cinquè lloc, tot i que s'hagi constatat que el servei d'urgències de farmàcia nocturn és un servei deficitari o que es pugui fer un ús inadequat del servei d'urgències, això no hauria de poder ser emprat com a argument, per si sol, per justificar el tancament d'un servei d'urgències nocturnes, ja que els usuaris han de poder disposar d'aquest servei.

En sisè lloc, pel que fa al temps màxim de 15 minuts que hi ha d'haver entre el nucli de població on es produeix la demanda i l'oficina de farmàcia amb servei d'urgències nocturna més propera utilitzant un mitjà de transport habitual, inicialment alguns mitjans de comunicació van publicar que la secretària de la junta de govern del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona s'havia referit a 30 minuts i alguna altra publicació deia entre 20 i 30 minuts. 

Val a dir que en la informació rebuda tant del Departament de Salut com dels col·legis de farmacèutics de Barcelona i de Girona, es fa referència sempre a un termini màxim de 15 minuts, termini que coincideix amb el que estableix el Decret 321/1996.

No obstant això, també és cert que en diversos mitjans de comunicació s'ha publicat que aquest termini no es compleix, i que el Parlament de Catalunya està tramitant una proposta de resolució sobre la garantia del servei nocturn de farmàcia en diversos municipis com Gavà, Molins de Rei, Vallirana, Cervelló o Corbera de Llobregat. En tots aquests casos, la proposta es refereix a fer complir el Decret 321/96, en què es regula que sempre s'haurà de respectar que els nuclis de població tinguin accés a l'oficina de farmàcia en servei d'urgències més propera, en un termini de quinze minuts a com a màxim, amb un mitjà de transport habitual. 

Finalment, el Síndic constata que aquest canvi de criteris ha possibilitat que oficines de farmàcia que d'acord amb el Decret 321/1996 haurien d'oferir un servei d'urgències nocturn en torn rotatori, amb l'aplicació dels nous criteris han pogut deixar de prestar aquest servei.

Un cop fetes aquestes consideracions, el Síndic recorda la garantia d'assistència farmacèutica permanent que recull la Llei 31/1991, de 13 de desembre, d'ordenació farmacèutica de Catalunya, i la plena vigència del Decret 321/1996, d'1 d'octubre, sobre horaris d'atenció al públic, serveis d'urgències, vacances i tancament temporal voluntari de l'oficina de farmàcia, i, de manera específica, els criteris que s'estableixen sobre l'organització dels serveis d'urgències nocturnes i sobre el nombre d'oficines de farmàcia en servei d'urgència a les àrees bàsiques de salut.

I, en conseqüència, el Síndic suggereix al Departament de Salut i als col·legis de farmacèutics de Catalunya que en aquells municipis en què s'ha eliminat el servei d'atenció farmacèutica d'urgència d'acord amb els nous criteris establerts però que l'haurien d'oferir en cas que no s'hagués produït la revisió del servei d'urgències nocturn de les oficines de farmàcia, es restableixi aquest servei.

Altament, el Síndic suggereix que en els casos en què no s'hagi de prestar el servei d'urgències nocturn s'asseguri que la distància entre els diferents nuclis de població a l'oficina de farmàcia que ofereix aquest servei no supera els 15 minuts que la normativa estableix com a màxim.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/11/2011 Col·legi de Farmacèutics de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/12/2011 Col·legi de Farmacèutics de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/12/2011 Departament de Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/12/2011 Col·legi de Farmacèutics de Girona Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/12/2011 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/02/2012 Col·legi de Farmacèutics de Girona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/06/2012 Col·legi de Farmacèutics de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/06/2012 Col·legi de Farmacèutics de Girona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/06/2012 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
24/07/2012 Col·legi de Farmacèutics de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/10/2012 Col·legi de Farmacèutics de Girona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/11/2012 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/11/2012 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/11/2012 Col·legi de Farmacèutics de Girona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/11/2012 Col·legi de Farmacèutics de Barcelona Resolució
27/11/2012 Departament de Salut Resolució
27/11/2012 Col·legi de Farmacèutics de Girona Resolució