En vista de la situació plantejada, el Síndic considera que caldria agilitar l'estudi i la resolució d'aquesta sol·licitud, d'acord amb les previsions de la normativa reguladora de la prestació i la seva naturalesa.
Així, segons preveuen la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, i el Decret 384/2011, de 31 d'agost, que la desplega, el termini per a l'adopció de l'acord definitiu en aquests procediments no pot superar els quatre mesos des de la presentació del projecte del pla individual d'inserció i reinserció a l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i en aquest cas ja s'ha superat aquest termini.
Cal valorar també molt especialment que la situació de les persones que sol·liciten una prestació de renda mínima d'inserció és de màxima vulnerabilitat. El retard en la resolució i en la percepció de la prestació suposa un perjudici greu, i pot donar lloc o agreujar situacions extremadament crítiques que comporten un risc d'exclusió elevat.
D'acord amb això, el Síndic recorda el deure de les administracions públiques de resoldre expressament, i dins del termini establert, tots els procediments administratius, segons preveu la normativa de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
I, en conseqüència, suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que adopti les mesures necessàries perquè les sol·licituds de renda mínima d'inserció es resolguin dins del termini establert legalment. En relació amb aquest cas concret, el Síndic insta el Departament a agilitar la valoració de la sol·licitud formulada per la promotora i a resoldre-la com més aviat millor.