Resolució
Q-07322/2011 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Salou davant diverses queixes de veïns per les incomoditats que els genera la presència dels arbres plantats a les voreres d'un carrer del municipi

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 23/11/2011
Data de l'últim moviment 01/04/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Salou Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca d'actuació de l'Ajuntament de Salou davant diverses queixes de veïns per les incomoditats que els genera la presència dels arbres plantats a les voreres d'un carrer del municipi.

D'una banda, assenyala que els arbres constitueixen una barrera que entorpeix la circulació dels vianants per la vorera, especialment de les persones amb mobilitat reduïda i de les que es desplacen amb cotxets de nens petit, atès que l'espai lliure entre les cases i els arbres és massa estret. I de l'altra, explica que aquests arbres tenen alguna malaltia a causa de la qual hi ha una plaga d'uns insectes blancs que piquen molt les persones.

Contingut

En vista dels informes tramesos per l'Ajuntament de Salou, el Síndic fa les reflexions i els suggeriments següents:

En primer lloc, pel que fa a l'afectació de l'arbrat per una possible plaga de ?tigre dels plataners? (Corythuca ciliata), el Síndic suggereix intensificar els tractaments fitosanitaris en els arbres a què fa referència la promotora. També suggereix que, com a mesura addicional, es valori la possibilitat de podar aquests arbres de manera que les branques es mantinguin com més allunyades millor de les façanes i finestres dels habitatges. També cal tenir present que no es pot descartar la possibilitat d'eliminar aquest arbres (o substituir-los per altres espècies) si es comprova que, tot i la intervenció, no es pot solucionar el problema que planteja la presència de la plaga esmentada.

En segon lloc, quant al tema de l'accessibilitat de les voreres, el Síndic recorda a l'Ajuntament que la normativa sobre l'accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques a Catalunya (Llei 20/1991, de 25 de novembre, i Decret 135/1995, de 24 de març, de desplegament de la Llei 20/1991), estableix una sèrie de deures legals a càrrec de les administracions municipals, el compliment dels quals està adreçat a afavorir una consecució progressiva de l'accessibilitat en tots els espais i àmbits de la seva competència (via pública, parcs i jardins, espais públics, establiments i edificacions públics, etc.).

Entre aquests deures, s'estableix que s'han d'adaptar gradualment les vies públiques, els parcs i els altres espais d'ús públic existents, i també les respectives instal·lacions de serveis i mobiliari urbà (article 12.1 del Decret 135/1995, de 24 de març). I amb aquesta finalitat s'ha d'elaborar un pla especial d'actuació (article 4.2 i disposició addicional tercera de la Llei 20/1991, de 25 de novembre, i article 12.2 del Decret 135/1995, de 24 de març) i s'han de fer les corresponents previsions en els projectes de pressupostos de cada exercici (article 12.3 del decret 135/1995, de 24 de març). La data límit fixada legalment per a l'elaboració d'aquests plans era finals de l'any 2008. 

Davant d'aquesta situació, el Síndic insisteix que, si bé es cert que la normativa sobre accessibilitat fa referència a l'adaptació gradual de les vies públiques construïdes abans de la vigència de la normativa, aquesta progressivitat no vol dir que l'Administració pugui endarrerir contínuament i indefinidament l'adaptació, entre altres, dels itineraris de vianants. 

Ara bé, el Síndic entén que la discussió sobre quina és la millor solució possible en relació amb la manca d'accessibilitat de les voreres des d'un punt de vista tècnic i de planejament urbanístic no és un tema pacífic. Aquest fet, però, no es pot convertir en un argument per justificar la manca d'actuació de l'Administració municipal.

Per tant, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que adopti, com més aviat millor, les mesures que consideri adequades per solucionar les mancances d'accessibilitat en les voreres del carrer da la promotora. 

En aquesta línia, el Síndic proposa fer un esforç adreçat a canalitzar les opinions divergents sobre aquesta problemàtica mitjançant un procés participatiu que permeti a l'Ajuntament i als veïns escoltar-se mútuament i apropar postures entorn de la solució més satisfactòria possible per a tots els interessos enfrontats, la qual cosa afavoriria, a més a més, la transparència i l'acceptació d'una la possible solució per part de la comunitat.

Finalment, el Síndic recorda que tot el que s'ha exposat sobre el compliment de les condicions d'accessibilitat en les voreres del carrer en qüestió s'ha de dur a terme al marge del compliment del deure de manteniment i cura de l'arbrat i del control fitosanitari que correspongui, mentre es mantingui la presència dels arbres tant en aquest carrer com, en general, a tot el terme municipal.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/12/2011 Ajuntament de Salou Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/02/2012 Ajuntament de Salou Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/03/2012 Ajuntament de Salou Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/05/2012 Ajuntament de Salou Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/09/2012 Ajuntament de Salou Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/10/2012 Ajuntament de Salou Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/02/2013 Ajuntament de Salou Resolució
13/02/2013 Ajuntament de Salou Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
27/11/2013 Ajuntament de Salou Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
01/04/2015 Ajuntament de Salou Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)