Del contingut de l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament es desprèn que es va produir una reducció del nombre d'hores de suport de vetllador a aquesta alumna, que deriven de la reducció del nombre total d'hores de suport assignat al centre, i de l'evolució de la mateixa alumna.
Posteriorment, el Síndic ha tingut coneixement que s'ha produït una nova reducció de les hores de suport de vetllador, que segons la família han passat de sis a quatre hores la setmana. La família exposa la preocupació per l'impacte que aquesta nova disminució de les hores de suport pugui tenir en l'atenció educativa que rep l'alumna i en el seu aprenentatge.
En l'informe de la Inspecció s'indica que l'atenció de l'alumna queda garantida per l'escola com qualsevol altre alumne amb necessitats educatives especials, i que disposa del suport de la mestra d'educació especial, rep suport educatiu personalitzat i se li aplica un pla individualitzat. De manera global, el Departament valora que, tot i manifestar necessitats educatives especials i algunes dificultats en les activitats que impliquen raonament, i tot i necessitar un pla individualitzat, l'alumna evoluciona favorablement.
Malgrat aquesta valoració, de la informació recollida es desprèn que d'un total de vint-i-cinc hores lectives l'alumna només té assignat el suport de vetllador quatre hores la setmana, a banda del suport de la mestra d'educació especial tres hores la setmana.
En aquest sentit, el Síndic considera que condicionar les hores assignades al volum d'una bossa d'hores limitada pot provocar que hi hagi necessitats educatives especials no prou cobertes o desigualment cobertes en funció del centre d'escolarització de l'infant. Així doncs, la valoració de les necessitats educatives especials hauria de ser el criteri que determini l'assignació d'hores, i el volum de la bossa d'hores no hauria de ser finit, sinó que hauria d'estar condicionat al volum de necessitats educatives especials existent
En conseqüència, qualsevol reducció de les hores de suport de vetllador de l'alumna hauria d'anar precedida d'una avaluació de les seves necessitats concretes, en els termes que preveu el Protocol per avaluar les necessitats de suport educatiu complementari, inclòs dins la Resolució 20 de febrer de 2012 de la Direcció General d'Educació infantil i Primària, i el qual preveu avaluar la intensitat del suport que necessita l'alumne. Altrament, es podria vulnerar el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats dels alumnes amb discapacitat, protegit per l'ordenament jurídic.
Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que, d'una banda, s'avaluïn les necessitats de suport educatiu complementari de la filla del promotor; i de l'altra, es revisi l'assignació d'hores de suport de vetllador que es fa a aquesta alumna per tal de valorar si aquesta assignació s'adequa al resultat d'aquesta avaluació i a les seves necessitats, partint de la base que qualsevol alumne té dret a assolir el màxim desenvolupament possible, d'acord amb el principi d'educació inclusiva.