La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la demora en la reactivació de la prestació de renda mínima d'inserció que té reconeguda.
Exposa que va sol·licitar la reactivació de la prestació el mes d'octubre de 2011, després de finalitzar un contracte laboral. Tot i això, no ha rebut encara la resolució ni cap altra informació sobre el cas, i demana que es resolgui amb urgència.
El darrer informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom reitera que la prestació concedida a la persona interessada es va suspendre l'agost de 2011 quan va formalitzar un contracte de treball, i que des del gener de 2012 la persona interessada tenia un contracte laboral a temps parcial.
De la informació facilitada per la Direcció General i per la promotora de la queixa no es pot concloure si efectivament era procedent o no la represa de la prestació, en atenció a les circumstàncies de la unitat familiar en el moment de sol·licitar-la, l'octubre de 2011.
En tot cas, el Síndic entén que el fet que el gener de 2012 la promotora disposés d'un contracte laboral a temps parcial no implica per si sol que no fos procedent la represa de la prestació. S'haurien de valorar altres qüestions, com ara la retribució obtinguda per l'activitat laboral, els ingressos totals de què disposava la unitat de convivència, el límit de recursos aplicables en aquest cas segons les circumstàncies concretes del cas, etc.
En aquest sentit, cal tenir en compte que, d'acord amb les previsions de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, la prestació es pot suspendre si es produeixen canvis en la situació personal, econòmica o patrimonial de la unitat de convivència que així ho determinin, com per exemple per la percepció amb caràcter temporal d'ingressos econòmics per un import superior al de la renda mínima d'inserció; però s'estableix també que l'abonament s'ha de reprendre si desapareixen les circumstàncies que van motivar la suspensió.
Així, el Síndic entén que l'òrgan gestor hauria de valorar i resoldre expressament la proposta de reactivació d'acord amb les dades i la situació existent en aquell moment, i reprendre el pagament en cas que es comprovi que era procedent per raó dels ingressos de la unitat familiar. Altrament, en cas que no fos procedent la represa, caldria informar expressament la persona interessada, i explicar-li de manera clara i detallada els motius que determinaven el manteniment de la suspensió.
Per això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que prengui les mesures oportunes per valorar la situació de la unitat de convivència arran de la proposta de reactivació efectuada l'octubre de 2011; per resoldre expressament la petició plantejada; i, si escau, per reprendre el pagament de la prestació en la quantia i pel període que correspongui. El Síndic també suggereix que es comuniqui a la persona interessada el resultat d'aquesta avaluació.