Resolució
Q-07418/2013 Queixa relativa a una situació de presumpte assetjament escolar

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Assetjament escolar
Data d'inici 17/10/2013
Data de l'últim moviment 11/11/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa exposa una situació de presumpte assetjament escolar vers el seu fill, alumne d'una escola de Sabadell, provocat, segons diu, per dos alumnes del mateix centre.

Contingut

De la informació de què es disposa es desprèn que el centre, l'EAP i la Inspecció van analitzar els incidents en qüestió i la relació dels alumnes implicats i es va arribar a la conclusió que la relació era complexa però que no es produïa assetjament. Durant el curs 2012-2013, el tutor i la directora van fer reunions amb la família i els van aconsellar, entre d'altres, que apuntessin l'infant a activitats extraescolars per afavorir la relació amb els companys des d'un espai lúdic. 

Amb tot, la promotora exposava que durant gairebé tot el curs passat el seu fill arribava contínuament amb senyals d'haver rebut cops forts, que se li perdia material escolar i que plorava de nit. En aquest sentit, el Síndic recorda que el Protocol de prevenció, detecció i intervenció enfront l'assetjament entre iguals del Departament d'Ensenyament defineix l'assetjament escolar com a ?conducta de maltractament psicològic i/o físic, en el marc escolar, d'un alumne o un grup d'alumnes, a un altre de manera continuada?, en què ?existeix una situació d'abús de poder (...), hi ha intencionalitat per part de l'agressor o agressors(...), qui el pateix es troba indefens enfront de qui l'intimida (...) i es repeteix sistemàticament al llarg d'un període de temps?. L'assetjament entre iguals pot prendre formes diferents: agressions físiques, amenaces, insults, burles, difusió de falsos rumors, exclusions o no deixar participar, ignorar, etc. Els indicadors de coneixement o sospita d'una situació d'assetjament inclouen indicadors físics (lesions, problemes de son, canvis de pautes de menjar, tics nerviosos, etc.), conductuals (evitar determinats llocs, estar a prop dels mestres, ser rebutjat pels companys, etc.), emocionals (inseguretat, ansietat, canvis d'humor, tristesa, etc.) i relacionals (burles, insults, no invitació a festes, no participació a activitats, rebuig, etc.). 

En aquest cas, cal que el centre escolar actuï de manera decidida envers qualsevol signe de sospita, mitjançant la implicació inicial de les famílies dels alumnes afectats, el desplegament d'actuacions orientades a resoldre la situació de possible assetjament escolar i actuacions decidides cap a l'alumnat suposadament assetjador.

Finalment, s'informa que es va considerar atendre la petició de la família de canvi de centre pel benestar de l'infant i per evitar el patiment dels seus pares, i que actualment aquest alumne està escolaritzat en un altre centre de Sabadell. Atesa aquesta informació, doncs, el Síndic dóna per finalitzada la seva actuació en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/10/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/12/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/04/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/11/2014 Departament d'Ensenyament Irregularitat
11/11/2014 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat