El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la tramitació de la seva sol·licitud de devolució d'ingressos indeguts per un import pagat en excés entre els exercicis 2009 a 2012 en concepte de l'impost de béns immobles (en endavant IBI) d'una finca d'Altafulla adquirida l'any 2002.
L'any 2012 es va adonar que hi havia un error en les dades de la superfície de la finca que constaven en el Cadastre, i en data 10 de setembre de 2012 va presentar una sol·licitud a la Gerència Territorial del Cadastre de Tarragona per sol·licitar la revisió de les dades cadastrals de la finca des de la data en què l'havia adquirit l'any 2002, atès que la superfície no havia variat.
En data 18 d'octubre de 2012, la Gerència del Cadastre va acordar modificar les dades cadastrals d'aquest immoble i rectificar l'error. Atès que el Cadastre havia reconegut l'error, en data 21 de gener de 2013 el promotor va presentar a l'Ajuntament d'Altafulla la una sol·licitud de devolució d'ingressos indeguts per les quantitats satisfetes en excés per l'IBI dels exercicis no prescrits (2009 a 2012). Tot i això, no consta que aquesta sol·licitud, que va ser traslladada a Base-Gestió d'Ingressos de la Diputació de Tarragona, que era l'Administració competent per gestionar-la, s'hagi resolt.
En vista del contingut de la queixa, el Síndic fa les consideracions següents:
La Direcció General del Cadastre remet als ajuntaments o entitats públiques gestores la informació cadastral necessària per la gestió, liquidació, recaptació i inspecció dels tributs municipals i, consegüentment, l'Administració local, per a la pràctica de les liquidacions tributàries, es limita a reproduir fidelment les dades cadastrals facilitades per la Gerència Regional del Cadastre, d'acord amb l'article 77.5 del Text refós de la Llei d'hisendes locals (en endavant TRLHL). A més, l'article 75.3 TRLHL estableix que ?els fets, actes i negocis que han de ser objecte de declaració o comunicació davant el Cadastre immobiliari tenen efectivitat en la meritació d'aquest impost immediatament posterior al moment en què produeixin efectes cadastrals?.
Tot i això, segons manifesta el promotor, des que va adquirir l'habitatge no s'hi ha produït cap alteració que hagués de ser comunicada al Cadastre, sinó que l'any 2012 va tenir coneixement que en les dades cadastrals hi havia un error en la superfície de la finca.
Cal tenir en compte que l'article 220.1 de la Llei general tributària (en endavant LGT) estableix que ?l'òrgan o organisme que hagi dictat l'acte o la resolució de la reclamació ha de rectificar en qualsevol moment, d'ofici o a instància de l'interessat, els errors materials, de fet o aritmètics, sempre que no hagi transcorregut el termini de prescripció?.
Segons la jurisprudència, els errors materials, de fet o aritmètics són els errors fàcilment identificables, sense necessitat de dur a terme un anàlisi jurídic, i un error sobre l'extensió superficial d'una finca es pot considerar un error de fet. Així doncs, en aquest cas, el Síndic entén que d'acord amb l'article 220 LGT, l'Administració tributària està obligada a rectificar l'error amb efectes a tots els exercicis no prescrits, sempre que aquell error sigui conseqüència únicament d'un error de fet.
D'acord amb les consideracions anteriors, el Síndic suggereix a Base-Gestió d'Ingressos de la Diputació de Tarragona que resolgui la sol·licitud de devolució d'ingressos indeguts presentada pel promotor i, en conseqüència, que s'acordi estimar la seva sol·licitud en cas que l'error en la superfície sigui conseqüència d'un error de fet. En cas que es consideri que no es tracta d'un error de fet, el Síndic demana que se n'informi dels motius.