La promotora de la queixa, en representació d'una associació de mares i pares d'alumnes de Corbera de Llobregat, manifesta la seva disconformitat amb el retard en la construcció de la segona fase de l'escola Corbera 2000 d'aquest municipi.
Exposa que l'escola està en funcionament d'ençà el curs 2007/2008, i que encara estan pendents d'iniciar les obres de construcció de la segona fase. Les instal·lacions vigents no disposen de cuina, gimnàs, pati independent per a l'alumnat d'educació infantil i primària, etc.
El Síndic recorda que els espais com ara gimnàs, biblioteca, aula d'informàtica, aula de música, aula per a desdoblaments, pati independent per a l'alumnat d'educació infantil i primària, etc. estan previstos en el Reial decret 132/2010, de 12 de febrer, pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen educació infantil, primària i secundària, de compliment obligat als centres educatius del nostre país, i que la seva manca de provisió suposa incomplir el contingut d'aquest ordenament jurídic i també vulnerar el dret a una educació de qualitat.
Davant d'aquesta situació, el Síndic recorda que tots els infants tenen dret a rebre una educació de qualitat, tal com preveu l'article 2 de la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, i que aquesta previsió no només inclou la qualitat del projecte pedagògic del centre o l'ensenyament, sinó també en un sentit global les instal·lacions en les quals es porta a terme. De fet, l'article 14 de la Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació (LODE), relaciona les condicions materials dels centres amb el dret a una educació de qualitat.
Si bé és cert que el Departament d'Ensenyament pretén resoldre aquesta situació amb la segona fase de construcció del centre, quan es construiran tots els espais necessaris per a una escola d'aquestes característiques, també ho és que l'escola existeix des de fa cinc anys, i que encara no hi ha previsió d'execució de les obres. Si el nou edifici no es posés en funcionament abans dels propers tres o quatre anys, doncs, hi hauria alumnat que pràcticament completaria la seva escolarització primària sense haver-ho fet en un centre que reunís els mínims de qualitat establerts per l'ordenament jurídic vigent.
Des d'aquest punt de vista, atès que el dret a una educació de qualitat es veu afectat negativament per la situació relatada en la queixa, el Síndic demana que el Departament d'Ensenyament planifiqui l'execució d'aquestes obres i informi la comunitat escolar sobre la previsió d'inici i finalització de la construcció del nou edifici.
D'altra banda, en cas que les obres no acabin abans de finalitzar el curs 2012/2013, i atès que de cara al proper curs ja s'ha hagut d'instal·lar un mòdul prefabricat, el Síndic també demana conèixer quines actuacions hi ha previstes de cara al curs 2013/2014 pel que fa a l'adequació de les instal·lacions provisionals.