En el marc d'una sortida de l'oficina del Síndic a Manresa es van visitar alguns dels equipaments i serveis de la ciutat, entre els quals el Centre de Disminuïts Físics del Bages (entitat privada d'iniciativa social amb totes les places concertades amb l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials).
A partir d'aquesta visita, el Síndic ha considerat oportú obrir una actuació d'ofici per tal d'obtenir informació sobre el funcionament d'aquest centre i sobre el resultat de l'activitat inspectora que el Departament de Benestar Social i Família hi ha dut a terme.
La percepció del personal del Síndic que va dur a terme la visita és que els usuaris que es trobaven al centre en aquell moment presentaven unes capacitats intel·lectuals i de resposta a l'interlocutor extern molt diverses. També es van detectar nivells molt desiguals de capacitat i autonomia per al desenvolupament de les activitats de la vida diària. Ara bé, tot i que la visita es va dur a terme a mig matí, no es va veure cap mena d'activitat dirigida amb els usuaris que es trobaven al centre.
També es van detectar possibles incompliments de la normativa sobre condicionament físic de l'establiment, com ara l'existència, dins del recinte, d'una sala de fumadors.
Finalment, el Síndic ha estat informat per personal del centre que una de les dificultats que troben a l'hora d'acollir les persones a qui s'ha concedit una plaça al centre és que, normalment, ha transcorregut molt temps entre la data de l'avaluació/valoració que fa l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials sobre l'adequació del perfil de l'usuari al centre i el moment definitiu de l'ingrés, de manera que és possible que la situació de l'usuari hagi canviat bastant en relació amb la que consta a l'avaluació.
D'acord amb el contingut dels informes de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials i de la Direcció de Serveis del Departament de Benestar Social i Família, el Síndic considera que el funcionalment del centre compleix, en temes generals, la normativa vigent i que els aspectes que cal que el centre millori, segons el servei d'inspecció, seran objecte de seguiment en la propera visita d'inspecció.
Tot i això, no consta que hi hagi criteris clars definits per decidir sobre la priorització en l'assignació del servei, per exemple, en els casos en què es presenta la sol·licitud perquè hi ha una necessitat immediata d'ingrés. Tampoc no es determina quins són els criteris per definir la priorització en l'ingrés en aquests casos, o la manera en què es gestiona la llista d'espera per garantir, per exemple, que una persona que té una necessitat immediata no es vegi ?relegada? a l'últim lloc darrera d'una persona que ha demanat el servei ?per una possible necessitat futura?.
Per tant, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que adopti les mesures que consideri adequades per fixar criteris objectius per decidir sobre la priorització en l'assignació del servei de centre residencial per a persones amb discapacitat psíquica amb necessitats de suport extens o generalitzat.
Concretament, el Síndic considera que caldria establir criteris objectius que permetin definir la priorització de l'ingrés en el servei d'acord amb els diferents supòsits de necessitat en què es pugui trobar la persona interessada, segons les circumstàncies particulars de cada cas i segons el criteri dels professionals de referència. També caldria establir criteris objectius de gestió de les llistes d'espera en els centres per tal de garantir, per exemple, que una persona que té una necessitat immediata o urgent d'ingrés no es vegi ?relegada? a l'últim lloc darrera de persones que han demanat el servei ?per una possible necessitat futura?.
Igualment, el Síndic recomana que s'estableixi un protocol d'actuació que permeti garantir que la informació sobre l'usuari que arriba als centres al moment de l'ingrés està suficientment actualitzada i es correspon amb el seu estat actual, de manera que s'evitin situacions com la que va plantejar el personal del Centre de Disminuïts Físics del Bages.
D'un informe posterior de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials es desprèn que s'estan adoptant mesures per tal de protocol·litzar les orientacions residencials amb la finalitat d'unificar criteris i actualitzar les dades de les persones susceptibles d'aquest recurs residencial. Aquesta actuació permetrà, segons s'exposa, el treball més unificat i més coordinat entre els equips de valoració i els tècnics dels serveis territorials que tenen encomanada la tasca d'assignar els recursos a l'hora de verificar que les dades que es traspassen als centres en el moment dels ingressos coincideixen amb l'estat actual de la persona susceptible de recurs.
El Síndic entén, doncs, que el Departament ha acceptat el seu suggeriment.