La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la liquidació de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (en endavant ITPAJD) practicada per l'oficina liquidadora de Vilanova i la Geltrú referent a una escriptura atorgada en data 9 de maig de 2008 mitjançant la qual es va efectuar la declaració d'obra nova i la divisió horitzontal d'un immoble, de titularitat de diverses persones, i es van adjudicar les entitats resultants entre aquestes persones.
De la documentació que aporta la promotora es desprèn que va autoliquidar la declaració d'obra nova com una operació subjecta a ITPAJD amb la modalitat d'actes jurídics documentats (en endavant AJD), la divisió en propietat horitzontal com una operació no subjecta a AJD i l'adjudicació com una operació subjecta a AJD.
La promotora manifesta que va formular al·legacions contra la proposta de liquidació i recurs de reposició contra la liquidació, i cita que en la Instrucció 1/2003 de la Direcció General de Tributs es va establir que ?en els casos en què una mateixa escriptura pública documenti l'acte de divisió en règim de propietat horitzontal de la finca així com la dissolució de la comunitat o societat i la conseqüent adjudicació de les entitats resultants, només està subjecta a la modalitat d'actes jurídics documentats aquest darrer acte de dissolució, és a dir, l'adjudicació.?
De les manifestacions de la persona interessada es desprèn, doncs, que la dissolució del condomini es va fer adjudicant a cada un dels comuners les entitats resultants de la divisió de propietat horitzontal de la finca i que per aquesta operació d'adjudicació ja es va liquidar l'ITPAJD amb la modalitat d'AJD.
L'article 89.1 de la Llei General Tributària disposa que ? Els òrgans de l'Administració tributària encarregats de l'aplicació dels tributs han d'aplicar els criteris continguts a les consultes tributàries escrites a qualsevol obligat, sempre que hi hagi identitat entre els fets i les circumstàncies de l'obligat i els que s'inclogui en la resposta a la consulta.?
D'acord amb aquest precepte, en l'informe de l'Agència Tributària de Catalunya s'indica que l'oficina liquidadora ha actuat d'acord amb les consultes vinculants de la Direcció General de Tributs V2294-09 i V1200-10, de compliment obligat per a totes les administracions tributàries que, en casos idèntics, han establert la subjecció i tributació pel gravamen d'actes jurídics documentats de la divisió en propietat horitzontal.
Tanmateix, en aquest cas s'ha de destacar que l'operació objecte de la liquidació motiu d'aquesta queixa es va dur a terme en data 8 de maig de 2008 i la persona interessada va presentar l'autoliquidació referent a la divisió en propietat horitzontal pel concepte d'actes jurídics documentats com a no subjecta en data 2 de juny de 2008. Així doncs, en el moment que la persona interessada va presentar l'autoliquidació de l'impost, no s'havien emès les consultes vinculants que s'esmenten en l'informe de l'Administració.
Val a dir que el criteri vigent de l'Administració pel que fa a la tributació de les escriptures públiques que documenten la divisió d'immobles en règim de propietat horitzontal i l'adjudicació de les entitats resultants en el moment que es va atorgar l'escriptura de divisió de propietat horitzontal era el que establia la Instrucció 1/2003, d'11 de març.
Cal apuntar que, de conformitat amb la sentència del Tribunal Suprem de data 12 de novembre de 1998 i altres resolucions del Tribunal Econòmic Administratiu Regional de Catalunya, en la instrucció esmentada es va determinar que ?en els casos en què una mateixa escriptura pública documenti l'acte de divisió en règim de propietat horitzontal de la finca així com la dissolució de la comunitat o societat i la conseqüent adjudicació de les entitats resultants, només està subjecta a la modalitat d'actes jurídics documentats aquest darrer acte de dissolució, és a dir, l'adjudicació?.
Per això, la persona interessada, seguint el criteri vigent en aquell moment, va presentar l'autoliquidació referent a la divisió en propietat horitzontal pel concepte d'actes jurídics documentats com a no subjecta, actuant d'acord amb el principi de bona fe i confiança legítima.
En aquest sentit, cal recordar que l'actuació de l'Administració ha de respectar el principi de confiança legítima, que té per finalitat garantir la previsibilitat de les situacions, de conformitat amb l'article 3.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i l'article 31.2 segon de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya. Així mateix, val a dir que l'obligació de l'Administració establerta en l'article 89.1 de la Llei general tributària, d'actuar d'acord amb els criteris continguts en les consultes vinculants, fa que els ciutadans sàpiguen a què han d'atenir-se. Aquesta circumstància també està garantida per l'article 9.3 de la Constitució espanyola, el qual té per finalitat proporcionar certesa i estabilitat.
No hi ha dubte que d'acord amb l'article 131. c) de la Llei general tributària l'Administració tributària pot iniciar el procediment de verificació de dades quan s'apreciï una aplicació indeguda de la normativa que resulti patent de la mateixa declaració o autoliquidació presentada o dels justificants aportats.
Tot i això, en aquest cas el Síndic no entén que s'hagi de considerar que la persona interessada apliqués de forma indeguda la normativa sinó que la va aplicar d'acord amb el criteri vigent en aquell moment.
Val a dir que la jurisprudència ha recollit que no pot entendre's legítima la confiança que s'hagi dipositat en un acte o precedent que sigui contrari a la norma imperativa. Tot i això, en aquest cas, el Síndic no considera que la persona interessada hagués liquidat de forma contrària a la norma, sinó que ho va fer d'acord amb la interpretació de la norma que estava recollida en la Instrucció 1/2003, la qual no va ser modificada fins l'any 2012, mitjançant la Instrucció 3/2012, de 7 de març. Així doncs, el Síndic entén que hi ha elements suficients perquè la persona interessada confiés en el fet que l'autoliquidació que presentava era correcta.
D'acord amb el que s'ha exposat, el Síndic suggereix al Departament d'Economia i Coneixement que revisi l'expedient que va donar lloc a la liquidació objecte d'aquesta queixa i que dugui a terme les actuacions que siguin procedents per anul·lar la liquidació esmentada, practicada en concepte de l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats en la modalitat d'actes jurídics documentats, per la divisió en propietat horitzontal atorgada en escriptura de 9 de maig de 2008 davant de notari.