Les úniques actuacions de l'Ajuntament durant més de set anys com a conseqüència d'aquesta denúncia han estat un decret de suspensió d'obres, de 2 d'agost de 2001, i un informe de l'arquitecta municipal de 3 de setembre de 2001, elaborat en resposta a les al·legacions del responsable de la infracció urbanística, presentades contra el decret esmentat.
Aquest informe no va ser tramitat mai. L'Ajuntament ni ha exercit la seva potestat de protecció de la legalitat urbanística, ni ha donat mai cap resposta als escrits presentats per la promotora, ni a l'Associació de Consumidors de la Província de Barcelona, ni ha atès les sol·licituds d'informació del Síndic de Greuges. Aquesta actitud comporta la vulneració de les obligacions legals següents:
a) L'article 245 del Decret legislatiu 1/1990, del 12 de juliol, pel qual s'aprova la refosa dels textos legals vigents a Catalunya en matèria d'urbanisme quan diu que: "La intervenció administrativa en l'ús del sòl i en l'edificació, les mesures de protecció de la legalitat urbanística i les relatives al procediment sancionador són d'exercici inexcusable per aconseguir els objectius enunciats en aquesta llei".
b) L'obligació de les administracions a donar resposta expressa a les sol·licituds que formulin els administrats, establerta en l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
c) L'obligació de col·laborar en l'activitat investigadora del Síndic, establerta per l'article 22 de la Llei del Síndic de Greuges quan diu: "Les autoritats, els funcionaris i en general tot el personal dependent de l'Administració o afecte a un servei públic han de facilitar al Síndic de Greuges o a la persona en qui ho delegui les informacions, l'assistència i l'entrada a totes les dependències, centres, organismes i entitats que sol·licitin, i també les dades, els expedients i altres documents necessaris que permetin de dur a terme adequadament les actuacions investigadores." Aquesta és la valoració que el Síndic destacarà davant el Parlament de Catalunya amb relació a la seva intervenció en aquest assumpte.
Pel que fa a la infracció urbanística que va motivar la denúncia de la promotora i la seva queixa al Síndic, d'acord amb el que va dir l'arquitecta municipal en el seu informe de 3 de setembre de 2001, es tracta d'una construcció il·legalitzable en tant que, segons la normativa municipal, qualsevol construcció auxiliar ha d'estar ubicada a 3 m de separació mínima a llindars i a 6 m del carrer, independentment de l'autorització dels propietaris de les parcel·les limítrofes. En conseqüència, l'Ajuntament havia d'haver resolt sobre les al·legacions presentades pel veí i prosseguir l'expedient de disciplina urbanística ordenant l'enderroc de les obres i executant forçosament aquesta ordre si el titular no la complia voluntàriament. Tanmateix, a hores d'ara no solament ha caducat l'expedient iniciat amb el decret de suspensió, sinó que aquella primera infracció que va ser denunciada el juny de 2001 ha prescrit pel transcurs de més de quatre anys des que va ser comesa. El Síndic recorda que la manca d'actuació de l'Ajuntament de Piera i l'incompliment de les seves obligacions en matèria de disciplina urbanística comporta un funcionament anormal del servei públic que pot donar lloc a la responsabilitat patrimonial de l'Ajuntament dels possibles danys que amb la seva actitud ha pogut causar als veïns.
Altrament, l'any 2006 la promotora va denunciar la instal·lació d'uns dipòsits que tampoc no respecten la distància a llindars que fixa la normativa urbanística.
Aquestes noves infraccions encara no han prescrit, per la qual cosa el Síndic suggereix que compleixin respecte d'aquestes denúncies les obligacions municipals i iniciïn i tramitin de manera diligent, segons determina la Llei d'urbanisme, el corresponent expedient de protecció de la legalitat urbanística. També indica que informin de les actuacions la denunciant.