La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la seva prestació de renda mínima d'inserció per ?trasllat temporal de residència fora de Catalunya?.
Exposa que va marxar el mes de juny passat per tramitar el passaport de la seva filla menor d'edat. Els bitllets d'avió que va comprar estaven d'oferta i desconeixia que no podia sortir de Catalunya sota cap concepte. Viu sola amb la seva filla i està en una situació molt precària perquè no pot fer front a les despeses bàsiques de la família sense aquesta prestació.
Per aquest motiu, en data 19 d'octubre de 2011 va presentar una queixa al Departament d'Empresa i Ocupació en què exposava la seva disconformitat amb aquesta suspensió.
Segons l'informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, la suspensió es va acordar perquè la persona interessada va sortir de Catalunya. S'indica que el recurs d'alçada que va interposar la persona interessada en data 12 de desembre de 2011 està en tràmit de resolució. Finalment, s'exposa que la Comissió Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció ha acordat la fi de suspensió de l'expedient amb efectes des del dia 1 de desembre de 2011, i que queda pendent l'emissió de la resolució de fi de suspensió.
En vista de la informació facilitada, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, cal indicar que en l'informe tramès no es detallen les circumstàncies en què es va produir la sortida de Catalunya de la persona interessada. En tot cas, de la informació de què es disposa es desprèn que el trasllat fora de Catalunya va tenir lloc del 4 de juny al 6 de juliol de 2011.
Cal tenir en compte que en aquell moment encara no estaven en vigor les noves condicions establertes per al manteniment de la renda mínima d'inserció -en virtut de la Llei 7/2011, del 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres- que comporten l'obligació de les persones beneficiàries de romandre de manera permanent a Catalunya. Per tant, no és aplicable en aquest cas aquesta obligació i, en conseqüència, aquest viatge no s'hauria de considerar causa suficient per suspendre la prestació.
En segon lloc, la normativa reguladora de la renda mínima d'inserció estableix que l'abonament de la prestació s'ha de reprendre si desapareixen les circumstàncies que n'han motivat la suspensió i, segons les dades aportades per la persona interessada, en el moment que va tenir lloc la suspensió es trobava de nou a Catalunya.
Finalment, pel que fa al recurs d'alçada interposat per la persona interessada, cal recordar que, d'acord amb la normativa reguladora del procediment administratiu comú, el termini màxim per resoldre els recursos d'alçada és de tres mesos.
De conformitat amb el que s'ha exposat, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació, en primer lloc, que s'anul·li la suspensió de la prestació acordada el setembre de 2011 i es reconegui el dret a la prestació durant el període de setembre a desembre de 2011; en segon lloc, que es faci el pagament dels endarreriments pendents meritats des de l'1 de setembre de 2011, i en tercer lloc, que es resolgui amb celeritat el recurs d'alçada interposat per la persona interessada contra la resolució per la qual se suspenia la prestació.