Resolució
AO-07835/2011 Actuació d'ofici per estudiar i presentar propostes que puguin ser útils als ciutadans que no poden fer front als pagaments dels compromisos subscrits per la compra dels seus habitatges

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Altres
Data d'inici 15/12/2011
Data de l'últim moviment 07/05/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Parlament de Catalunya Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Atesa la situació existent, accentuada per la crisi econòmica, en què moltes persones no poden fer front als pagaments dels compromisos subscrits per la compra dels seus habitatges, el Síndic de Greuges ha iniciat una actuació d'ofici amb l'objectiu d'estudiar i presentar propostes que puguin ser útils als ciutadans afectats i que al mateix temps facilitin la feina dels organismes i les institucions que en aquest moment fan tasques de mediació entre els afectats i les entitats financeres.

Contingut

El 15 de desembre de 2011 el Síndic va lliurar a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, una proposta de mesures per a un sistema de redreçament de deutes hipotecaris. La proposta és fruit del consens a què ha arribat un grup de treball liderat pel mateix Síndic i format per representants del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, del Col·legi d'Advocats, del Col·legi de Notaris, de Càritas Diocesana de Barcelona i d'Ofideute (Generalitat de Catalunya). El grup de treball també ha comptat amb la col·laboració de representants de les entitats financeres. 

El grup de treball ha sorgit arran de l'impacte de la crisi econòmica en les execucions hipotecàries, sobretot en els casos en què les persones interessades es veuen privades dels seus habitatges i continuen sent deutores respecte de la part dels préstecs o els crèdits hipotecaris que no han pogut ser saldats amb la realització de la hipoteca. Emergeix un col·lectiu de persones que per satisfer el seu dret a l'habitatge han de cercar l'ajut de l'Administració.

Per cercar solucions que ajudessin a superar els obstacles analitzats, el Síndic va fer diverses recomanacions al Parlament de Catalunya, entre les quals hi havia l'establiment d'una sèrie de modificacions fiscals sobre les operacions que poguessin acordar el creditor i el deutor hipotecari, per tal que les entitats financeres no es trobessin desincentivades de dur a terme certes operacions a causa de la seva tributació i perquè s'afavorís donar una sortida a les persones que es trobessin en una situació de sobreendeutament, la unitat familiar de les quals disposés d'un únic habitatge i fos aquell per al qual s'havia constituït la hipoteca. 

La Llei 5/2012, de 20 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives i creació de l'impost sobre les estades en establiments turístics, va establir, en l'article 63, bonificacions en la quota tributària de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats en la línia de la recomanació del Síndic, tot i que amb algun límit en la base imposable. 

Així doncs, del seguiment que s'està fent sobre les mesures per a un sistema de redreçament de deutes hipotecaris, i com a resultat de l'examen de la Llei 5/2012, el Síndic fa les consideracions següents: 

Cal destacar que en la llei esmentada no es va incloure la regulació de cap bonificació sobre la quota tributària de l'impost sobre successions i donacions (en endavant ISD) per condonació de l'excés del deute hipotecari, ni la regulació d'una deducció de la quota íntegra autonòmica de l'impost sobre la renda de les persones físiques (en endavant IRPF). 

En aquest sentit, el Síndic recorda que l'article 31 de la Constitució espanyola estableix que ?tothom contribuirà al sosteniment de les despeses públiques d'acord amb la seva capacitat econòmica mitjançant un sistema tributari just inspirat en els principis d'igualtat i progressivitat que, en cap cas, tindrà abast confiscatori?.

Així, s'entén que les mesures fiscals esmentades són necessàries per protegir el deutor hipotecari perquè, una vegada efectuada la dació en pagament, no es trobi de nou que ha de fer front a un import en concepte de liquidació d'un impost que no pot assumir. 

D'altra banda, a partir de la lectura de l'article 63 de la Llei 5/2012, s'han detectat diverses errades

Per tot això, el Síndic fa els suggeriments següents:

1. Que es torni a considerar la recomanació sobre la regulació dels beneficis fiscals, a fi de protegir les persones que es troben en una situació de vulnerabilitat especial a conseqüència de la pèrdua del seu habitatge, tenint en compte que la Llei 22/2009, de 18 de desembre, atorga la facultat legislativa a les comunitats autònomes per establir bonificacions fiscals sobre la quota tributària de l'ISD, i també per regular deduccions en la quota íntegra autonòmica de l'IRPF per aplicació de renda. Concretament, la regulació d'una bonificació de la quota tributària de l'ISD per condonació de l'excés de deute hipotecari i la regulació d'una deducció de la quota íntegra autonòmica de l'IRPF.

2. Que es revisi la redacció de l'article 63 de la Llei 5/2012, a fi d'evitar que l'aplicació literal de l'apartat segon de l'article esmentat pugui donar lloc a situacions allunyades de l'esperit de la norma.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/12/2011 Parlament de Catalunya Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/05/2012 Parlament de Catalunya Resolució