La promotora de la queixa manifesta la seva preocupació en relació amb l'atenció que rep a l'escola el seu fill, que està diagnosticat d'hiperactivitat, pateix depressió i ansietat i té problemes visuals des de naixement. Considera que l'escola no li ofereix l'atenció que necessita, ja que el castiguen i l'expulsen contínuament, i no el deixen anar a les excursions i sortides.
En vista de la informació tramesa pel Departament d'Ensenyament, davant el comportament de l'alumne i les dificultats en l'aprenentatge que presenta, i tenint en compte la valoració de l'EAP de Cerdanyola del Vallès de 18 de setembre de 2012 segons la qual l'alumne presentava necessitats educatives especials, el Síndic valora que l'actuació del centre d'atendre de manera individualitzada les necessitats educatives d'aquest alumne possiblement s'hauria pogut iniciar abans amb l'elaboració d'un pla individualitzat des del curs 2013-2014, que permetés, des de llavors, planificar les mesures del centre per atendre les seves necessitats, fer-ne un seguiment acurat, revisar-les i promoure els canvis pertinents per millorar els resultats en el procés d'aprenentatge de l'alumne i en la seva actitud a l'aula.
És per això que el Síndic suggereix que la Inspecció educativa garanteixi que el centre disposa de la informació i l'assessorament necessaris, si escau, per definir el tractament adequat als alumnes un cop han estat diagnosticats amb trastorn per dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat (en endavant TDHA), a fi de:
1. Reforçar les mesures de millora per a la prompta atenció de les necessitats educatives que presenten, tant des del punt de vista lectiu com relacional amb els companys i el professorat, elaborant des de l'inici els ajustaments metodològics on es reflecteixin totes les mesures que s'han de prendre a l'hora de treballar dins l'aula i a l'hora d'avaluar, i es tinguin en compte els ajustaments que incideixin directament en la millora dels aspectes relacionals.
2. Fer un seguiment regular d'aprofitament escolar i del tractament mèdic que, si escau, rebi un alumne, mitjançant entrevistes amb la família a fi de millorar el treball de col·laboració entre l'escola i la família en aquests casos.
3. Fer un seguiment acurat dels plans individualitzats, les necessitats i l'evolució educativa de l'alumne des de la Comissió d'Atenció a la Diversitat (en endavant CAD), per tal de concretar els criteris i les prioritats que el centre estableix per l'atenció a la diversitat dels alumnes, posant en comú les dificultats que sorgeixen a les aules en relació amb la diversitat i als alumnes que tenen barreres en l'aprenentatge i la participació, i col·laborant en la construcció d'un marc de referència comú al centre per avançar en la inclusió i en les respostes i formes de suport que s'ofereixen a l'alumnat, segons les seves necessitats.
Posteriorment, el Departament d'Ensenyament ha indicat que l'escola fa una detecció de les necessitats relacionals i educatives per assegurar una adequació metodològica i una atenció tutorial de grup i individual. L'escola fa un seguiment individual de l'alumnat diagnosticat amb TDHA amb la família i amb els professionals que hi intervenen per tal d'assegurar les intervencions adients per a l'evolució de l'alumne. A les reunions de la CAD se supervisa el desplegament del pla individualitzat de cada alumne i de les relacions personals que s'estableixen en els diferents grups per tal d'afavorir el benestar personal i emocional necessari per a l'adquisició de nous coneixements.