El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la prestació de la renda mínima d'inserció (en endavant RMI) que tenia concedida la seva dona des del març de 2011. Exposa que l'1 d'octubre van viatjar al seu país, Romania, per regularitzar la documentació de la seva filla de catorze anys. Van comunicar el viatge als serveis socials de Girona, però ningú no els va informar sobre els conseqüències que podia tenir. Quan van tornar van presentar als serveis socials bàsics de referència comprovants dels tràmits que havien fet, però el mateix dia van ser informats que s'havia cancel·lat el seu expedient i que no podrien tornar a fer una nova demanda.
En l'informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom s'indica que en data 21 d'octubre es va suspendre la prestació de la persona interessada arran de l'incompliment de les obligacions derivades del conveni d'inserció signat i del seu trasllat temporal de residència fora de Catalunya.
Pel que fa al primer motiu de suspensió, el Síndic considera que la decisió de suspendre la prestació no és ajustada a dret, ja que no s'ha acreditat l'incompliment de les obligacions a què es fa referència en la resolució de suspensió de data 21 d'octubre de 2011.
Pel que fa al segon motiu de suspensió, la sortida fora de Catalunya, el Síndic recorda que la persona interessada va fer el viatge a fi de regularitzar la documentació de la seva filla, la qual cosa van comunicar prèviament als serveis socials encarregats de fer el seguiment del seu cas. Va marxar de l'1 d'octubre i va retornar el 12 d'octubre, de manera que la durada del viatge va ser inferior a un mes.
Cal tenir en compte que la normativa de la renda mínima d'inserció vigent estableix l'obligació de romandre de manera permanent a Catalunya, amb les excepcions fixades per reglament. Entre aquestes excepcions, segons disposa el Decret 384/2011, de 30 d'agost, s'estableix que ?excepcionalment les persones destinatàries es podran absentar fora de Catalunya per un període màxim d'un mes, sempre que sigui prèviament comunicat a l'òrgan que en faci el seguiment?. Per tant, el Síndic considera que el viatge tampoc no justifica la suspensió de la prestació.
De conformitat amb el que s'ha exposat, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que prengui les mesures oportunes perquè es revisi i es deixi sense efecte la suspensió acordada mitjançant resolució de 21 d'octubre de 2011, i que es reconegui el dret de la persona interessada a la prestació sense interrupció i es reprengui com més aviat millor el pagament de la prestació.