El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la seva prestació de renda mínima d'inserció.
Manifesta que el pagament de la prestació es va suspendre el mes de novembre de 2011 perquè la seva esposa va estar donada d'alta a la Seguretat Social, tot i que no va tenir cap ingrés. Considera injustificada aquesta decisió perquè no s'adequa a la situació real de la família, i per aquest motiu ha presentat un recurs d'alçada contra la resolució de suspensió.
En l'informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom s'indica que la suspensió es va acordar, segons establia la resolució de 17 de novembre de 2011, per dos motius: en primer lloc, perquè una de les persones beneficiàries de la prestació disposava d'ingressos superiors a I'import de la renda mínima d'inserció, ja que constava d'alta per compte propi a la Seguretat Social; i, en segon lloc, perquè una de les persones beneficiàries havia rebutjat o causat baixa voluntària en una feina.
L'informe també assenyala que el promotor no va presentar recurs contra aquesta resolució, i que amb posterioritat es va valorar favorablement la represa de la prestació, amb efectes des del gener de 2012, però que quedava pendent l'adopció de la resolució corresponent.
En vista d'aquesta informació, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, pel que fa al segon motiu de suspensió, el rebuig d'una feina o baixa voluntària, no s'han explicat les circumstàncies d'aquest rebuig, i per tant no es pot valorar si és causa suficient o no. En tot cas, caldria que aquesta qüestió s'explicités de manera detallada, de manera que es pugui justificar que efectivament era procedent la suspensió per aquest motiu.
En segon lloc, pel que fa a l'altre motiu de suspensió al·legat, la superació del límit d'ingressos establerts perquè una de les persones beneficiàries estava donada d'alta a la Seguretat Social, cal tenir en compte que el fet que una persona estigui donada d'alta en algun dels règims de la Seguretat Social no implica ?per se? que disposi d'ingressos per aquesta activitat.
La normativa que regula el procediment administratiu disposa que l'Administració que instrueix un procediment ha de dur a terme d'ofici els actes necessaris per conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals s'ha de pronunciar la resolució, i, un cop fets els tràmits oportuns, resoldre en atenció als fets acreditats. Aquest és un procés indispensable per assegurar la correcció de la decisió administrativa i garantir els drets de les persones afectades, a qui també s'hauria de donar tràmit d'audiència abans de l'adopció de la resolució.
En tercer lloc, en relació amb el recurs del promotor contra la resolució de 17 de novembre de 2011, que l'Administració assenyala que no es va presentar, al Síndic sí que li consta que la persona interessada va presentar una reclamació el 12 de novembre de 2011, a la qual no ha obtingut resposta.
En aquest sentit, cal recordar que l'Administració ha de donar resposta escrita a les qüestions que les persones li plantegin també per escrit, tant en el marc d'un procediment administratiu com quan formulin suggeriments, propostes, queixes o demandes d'informació. Aquest és un principi bàsic de la bona pràctica administrativa, i en aquest sentit el Síndic es remet al Codi de bones practiques administratives aprovat per aquesta institució l'any 2009.
Finalment, pel que fa a la represa del pagament, la Direcció General informava que s'havia valorat favorablement, però que faltava l'emissió de la resolució corresponent. Tanmateix, la persona interessada ha comunicat recentment que encara no ha tornat a cobrar la prestació i que, per tant, no s'ha fet efectiva la proposta. En aquest sentit, el Síndic recorda al Departament d'Empresa i Ocupació la necessitat que la represa del pagament en aquestes situacions sigui més ràpida, ateses la naturalesa de la prestació i la situació de vulnerabilitat en què es troben les famílies afectades.
De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament que doni les instruccions oportunes per:
- fer efectiva de manera immediata la represa del pagament de la prestació al promotor de la queixa i abonar els endarreriments pendents al més aviat possible.
- verificar degudament les dades en funció de les quals es va extingir la prestació, comprovar efectivament la concurrència o no dels requisits exigits per mantenir la prestació i justificar detalladament les circumstàncies que s'han tingut en compte pel que fa als ingressos i a la baixa o rebuig d'una feina.
- comprovar les circumstàncies de la notificació de la resolució de 17 de novembre de 2011 i, en cas que no s'ajusti al que estableix l'article 59 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, esmenar-la convenientment.
- donar resposta expressa a la reclamació presentada pel promotor el 12 de desembre de 2011.