El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la tramitació del procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades de la seva filla, la qual té reconegut un grau III nivell 2 de dependència des del 31 d'octubre de 2007.
En data de 27 d'agost de 2009 es va emetre la resolució del Programa individual d'atenció (en endavant PIA) mitjançant la qual se li va reconèixer una prestació per cures en l'entorn familiar per import de 519,13 euros mensuals i efectes econòmics des del 7 de juliol de 2007. Tot i això, el juliol de 2013 va rebre una notificació en què se li comunicava que, arran d'un procediment de revisió de diferents prestacions, s'havia detectat que la seva filla havia percebut de manera indeguda la quantitat de 12.335,42 euros, que ha de retornar.
En data 27 de juliol de 2013 es va emetre una nova resolució del PIA en la qual es reduïa la prestació econòmica per cuidador no professional a 221,29 euros mensuals i amb efectes econòmics des del 25 de juny de 2009.
El promotor no entén els motius pels quals fins al mes de juliol de 2013 no s'ha emès aquesta resolució PIA i ara se li reclama la quantia per ingressos indeguts si, segons diu, l'Administració ha estat al corrent de tota la tramitació del procediment d'accés als serveis i a les prestacions vinculades a la situació de dependència de la seva filla.
El fons del problema que es planteja en aquesta queixa és la revisió del PIA amb efectes retroactius, la qual cosa ha generat a càrrec de la persona dependent un deute de més de 12.000 euros amb l'Administració, atès que s'ha considerat que des de l'any 2009 cobra indegudament la quantia màxima de la prestació econòmica per cures en l'entorn familiar perquè rebia també la prestació del servei ocupacional.
En relació amb aquest problema, el criteri del Departament de Benestar Social i Família és que el 50% de les quanties percebudes en concepte de prestació econòmica per cures en l'entorn familiar (reconeguda al 100% amb anterioritat a l'entrada en vigor de la Cartera de serveis socials aprovada pel Decret 142/2010, d'11 d'octubre) es considera percebut indegudament a partir del 21 d'octubre de 2010, data d'entrada en vigor del Decret. En sentit contrari, les quanties percebudes amb anterioritat a l'entrada en vigor del Decret s'han d'entendre percebudes conforme a dret.
Ara bé, segons la informació de què es disposa, en aquest cas el càlcul de les quanties percebudes indegudament s'ha fet amb efectes econòmics des del 25 de juny de 2009. Així es determina a la resolució del PIA emesa el 27 de juliol de 2013 en la qual es reduïa la prestació econòmica per cuidador no professional a 221,29 euros.
Aquesta realitat no s'adequa a la resposta de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, segons la qual la data correcta d'efectes de la revisió hauria ser el 21 d'octubre de 2010, data d'entrada en vigor de la Cartera de Serveis Socials de Catalunya.
Aplicant aquest criteri, doncs, la revisió del càlcul de la prestació econòmica per cures en l'entorn familiar en aquest cas hauria de fer-se amb efectes econòmics entre el 21 d'octubre de 2010 i la data del primer pagament que s'hagi fet de la quantitat revisada al 50%.
D'acord amb tot això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que doni les instruccions oportunes per tal que es revisi el procediment de reconeixement de la situació de dependència i del drets als serveis i prestacions vinculades en el cas de la filla del promotor, i en concret:
1. Que es revisi la resolució de modificació PIA emesa el 27 de juliol de 2013, tenint en compte com a data d'efectes de la prestació econòmica per cures en l'entorn familiar revisada al 50% el 21 d'octubre de 2010.
2. Que es revisi la quantia reclamada a la persona interessada com a quantia percebuda indegudament d'acord amb el resultat de la revisió duta a terme segons el suggeriment anterior.
3. Que es revisi, si escau, la quantia descomptada mensualment a la filla del promotor de la prestació econòmica per cures en l'entorn familiar perquè pugui anar retornant de manera fraccionada la quantitat percebuda indegudament.