Segons l'informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, l'entitat bancària per mitjà de la qual el promotor percebia la transferència de la prestació econòmica de l'RMI va intentar notificar i entregar el xec corresponent al mes de juliol en un domicili de Vilafranca del Penedès. Com que no es va poder lliurar, es va decidir bloquejar tots els pagaments futurs d'aquest expedient i, finalment, en data 20 de setembre de 2011, es va dictar la resolució per la qual s'acordava suspendre la prestació econòmica perquè el destinatari estava il·localitzable.
En la descripció dels fets de la resolució de suspensió s'assenyala que en data 31 de juliol de 2011 el promotor tenia l'expedient en estat vigent. En data 2 d'agost, se li va trametre un ofici en què se'l citava per tal que presentés diversa documentació. Arran de la notificació, el promotor es va personar a les dependències de l'Oficina de Treball corresponent perquè es comprovés si complia els requisits per continuar sent beneficiari de l'RMI i per aportar la documentació requerida. Malgrat això, en data 20 de setembre de 2011 es va dictar la resolució de suspensió perquè, segons l'Administració, el destinatari estava il·localitzable.
D'acord amb la cronologia dels fets, el Síndic no pot entendre que el destinatari de la prestació es pugui considerar il·localitzable si s'ha presentat davant l'Administració, se li ha notificat una citació i després s'ha presentat a l'entrevista el dia i l'hora assenyalats.
En el mateix sentit, no s'entén quins són els requisits que no reuneix el titular quan en la resolució es continua assenyalant que tant el titular com els beneficiaris estan il·localitzables, sense que s'especifiquin les obligacions que han incomplert més enllà d'una referència a les previsions de la normativa reguladora sobre la renda mínima d'inserció. Per tant, el Síndic considera que els fets tal com es descriuen indueixen a confusió.
En aquest sentit, el Síndic recorda al Departament d'Empresa i Ocupació el deure de motivar convenientment les resolucions administratives que es dictin en aquests procediments, de manera que incorporin les dades necessàries perquè les persones interessades tinguin coneixement efectiu dels motius de la decisió que s'adopta i puguin exercir amb garantia el seu dret de defensa.
D'acord amb el que s'ha exposat, el Síndic suggereix al Departament que revisi la decisió adoptada sobre la suspensió de la prestació per resolució de data 20 de setembre de 2011, a fi de verificar les dades que s'han tingut en compte per considerar que el titular o les persones destinatàries estaven il·localitzables i de verificar el compliment dels requisits 6 i 24 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, d'acord amb les consideracions anteriors; i, en cas que es comprovi que la suspensió es va adoptar sense proves concloents, el Síndic suggereix al Departament que resolgui deixar sense efectes la resolució de suspensió esmentada.