De l'informe de resposta tramès pel Departament d'Ensenyament, es desprèn que a l'alumna en qüestió se li ha denegat l'ajut de menjador escolar perquè, d'acord amb l'article 2 del Decret 160/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de menjador als centres docents públics de titularitat del Departament d'Ensenyament, la provisió gratuïta del servei es concedeix als alumnes que estan obligats a desplaçar-se fora del seu municipi de residència per inexistència d'oferta en aquest municipi, circumstància que no es produeix en el cas objecte de queixa. És cert que l'alumna en anys precedents sí que havia percebut l'ajut, però aquest era de caràcter no obligatori.
Tot i això, malgrat el canvi de criteri en la concessió d'aquests ajuts, el promotor exposa que hi ha alumnat escolaritzat a l'institut de Viladecavalls que procedeix de Terrassa, i que a aquests alumnes se'ls ha mantingut la gratuïtat del menjador escolar, malgrat que el municipi de residència disposa d'oferta de secundària obligatòria. Per tant, el Síndic demana al Consell Comarcal del Vallès Occidental que valori aquesta situació.
D'altra banda, l'ordenament jurídic també preveu que les administracions atorguin ajuts per a l'alumnat que presenta dificultats socioeconòmiques. Segons l'informe rebut, la filla de promotor compleix els requisits de renda establerts en les Bases reguladores de concessió d'ajuts de menjador del Consell Comarcal del Vallès Occidental.
Amb tot, les mateixes Bases especifiquen que es podran acollir a aquests ajuts els alumnes amb necessitats socioeconòmiques empadronats en els municipis de la comarca i escolaritzats en centres públics en els nivells de segon cicle d'educació infantil i primària, però n'exclou l'alumnat de secundària obligatòria (en endavant, ESO). El Síndic demana, doncs, al Consell Comarcal del Vallès Occidental els motius que l'han dut a excloure dels ajuts de menjador no obligatoris l'alumnat que estudia ESO.
Dit això, el Síndic recorda al Consell Comarcal del Vallès Occidental que la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, estableix en l'article 5 que l'ESO forma part dels ensenyaments obligatoris i declarats gratuïts. Així mateix, el Decret 160/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de menjador als centres docents públics de titularitat del Departament d'Ensenyament, estableix en l'article 21 que les administracions públiques estableixen ajuts de menjador per a l'alumnat a qui no correspongui la gratuïtat del servei, i aquesta gratuïtat del servei queda delimitada en l'article 2 per a l'alumnat que reuneix determinats requisits (com el de residència en municipi sense oferta) però explícitament escolaritzat en ensenyaments de caràcter obligatori.
Aquest ordenament, doncs, preveu que, amb caràcter general, els ajuts de menjador escolar per raó socioeconòmica estiguin adreçats a l'alumnat que estudiï ensenyaments obligatoris i declarats gratuïts.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Consell Comarcal del Vallès Occidental que estudiï la possibilitat d'adaptar les bases que regulen la concessió d'ajuts de menjador escolar a aquesta previsió.