La promotora de la queixa manifesta que ha presentat diverses instàncies a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts perquè solucioni el perill derivat de les esllavissades del barranc que hi ha en una via del municipi. Tot i això, encara no ha rebut cap resposta de l'Administració municipal.
Segons l'informe emès, l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts conclou que l'acumulació del material que de manera contínua es desprèn al punt a què fa referència la persona interessada pot arribar a comprometre l'estabilitat dels murs posteriors de les finques. En cas d'una esllavissada de volum superior, seria necessari intervenir de manera immediata i caldria fer una intervenció en menys d'un any per evitar les situacions descrites.
Així mateix, l'informe exposa que per millorar la durabilitat i la seguretat del talús a llarg termini és necessari fer-hi una ordre d'execució perquè es faci una intervenció de neteja i protecció, però es planteja el problema que la propietat és una herència jacent.
En vista d'aquesta informació, el Síndic recorda que l'article 197 del Decret legislatiu 1/2010, de 3 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme de Catalunya, estableix el deure de les persones propietàries d'ús, conservació i rehabilitació establert per la Llei, per la legislació aplicable en matèria de sòl i per la legislació sectorial, a fi de garantir les condicions de seguretat, salubritat i ornat públics.
Els ajuntaments han d'ordenar l'execució de les obres necessàries per conservar les condicions esmentades més amunt, i l'incompliment d'aquestes ordres faculta l'Administració a adoptar les mesures d'execució forçosa consistents en la imposició de multes coercitives i/o l'execució subsidiària a càrrec de la persona obligada.
Alhora, el Síndic recorda que d'acord amb l'article 25 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i amb l'article 66 del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la llei municipal i de règim local de Catalunya, és competència exclusiva dels municipis la seguretat en llocs públics, fet que comporta que les corporacions municipals han d'activar els mecanismes necessaris per garantir la seguretat dels béns i les persones.
D'acord amb el que s'ha exposat, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts que executi de forma subsidiària les obres necessàries per evitar els despreniments, millorar la durabilitat i seguretat del talús i garantir la seguretat de les persones i els béns.